Сред германските породи великани най-разпространени са зайците със сив цвят на косъма - т.е. с окраската на дивата куникула. С телесна маса над 7 кг сивият великан би трябвало да е най-тежък от всички породи зайци. По същия начин немският великан се представя и по отношение на размерите и дължината си. Стандартът изисква дължина на тялото повече от 72 см. За да се осигури достатъчно място на животните да почиват, зайчарникът трябва да е широк поне 1 м. Отглеждането на зайци от тези породи зайци изисква големи разходи, дори и само заради нуждата им от пространство и изискванията за фураж. За да се получат зайци великани с необходимата телесна маса е недопустимо спестяването на пълноценен фураж.

При клането зайците немски великани са изключително подходящи за разфасоване, защото от трупчето се получават забележителни парчета, например бутчета или месото от гърба. За съжаление, на зайците великани е необходимо много време преди да станат годни за клане, поради което не са подходящи за интензивно производство на месо.

Отглеждат се също немски великани с бял или пъстър цвят на косъма. Тези животни не стават толкова тежки, колкото сивите великани, и имат по-дребна конституция. При белите великани е желателно да се достигне телесна маса 6,5 кг, а при пъстрите великани (с цвят на косъма на муцуната тип „пеперуда”) - 6 кг.

Пъстрите немски великани са най-едрата пъстра порода сред зайците. При тях трябва да се внимава особено за правилното разпределение по тялото на оцветените части от косъма под формата на точки или ивици.

Окраската на главата на пъстрия великан се състои от пеперуда, пръстени около очите, петна по бузите и цвят на ушите. Цветът на косъма на тялото се образува от тръбната ивица и петната по хълбоците.

Унаследяването на пъстрата окраска е изключително интересно за селекционера. Всъщност тя, както изисква стандартът за Немската пеперуда, не винаги се унаследява еднотипно, а като комбинация от светли зайци Пеперуда (почти бели животни, които унаследяват фактора окраска, тип пеперуда) и едноцветни черни или синкави животни. При кръстосването на два заека от породата Пеперуда се получават средно 25% светли Пеперуди, 50% нормални Пеперуди и 25% едноцветни животни. Поради слабата си обща генетична конституция светлите пеперуди не са подходящи за развъждане.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Избор на женски заек за разплод

Физиологични особености на зайците

Полова система на зайците - особенности