За отглеждането на зайците оптималната температура е 16-18°С, а максималната 24°С. Минималната температура, при която зайците може да се размножават, е 10°С.

Повишаването на температурата над 27°С влияе неблагоприятно върху развитието на зайците - възпроизводителните им способности се понижават, животните стават лениви и усвояването на храната намалява. Високите температури предизвикват топлинен удар, особено при новородените зайчета. Температурата се регулира чрез използване на топлинни източници през студените сезони, а през горещите месеци - чрез увеличаване на въздухообмена чрез вентилация. Малките помещения изискват по-честа смяна на въздуха - от 10 до 15 пъти за 1 час.

Ниските температури довеждат до преохлаждане на тялото и консумиране на значително количество фураж за поддържане на телесната температура и предразполагат към заболявания на дихателната система. Особено вредни са ниските температури за новородените зайчета. За да се предпазят новородените от простуда, няколко дни преди раждането зайкините се внасят в помещение, в което температурите не падат под 15°С. Ако преди раждането зайкинята не е оскубала достатъчно пух от корема си, поставя се допълнително пух, сено или стърготини, за да се покрият новородените зайчета. Родилните сандъчета в студени помещения трябва да са закрити и да се оставя само един отвор за майката. В помещения, които се отопляват, клетките се поставят най-много до 40-60 см от отоплителния източник, за да не се получат температурни колебания. Ако се използват пластмасови клетки, трябва да се има предвид, че температурата в тях е винаги по-висока с 1-2°С от околната температура.