зайциПри храненето на зайците се различават следните потребности:

  • Потребности за поддържане на телесните функции, т.е. количеството фураж, от което едно животно се нуждае за поддържането на телесните си функции.
  • Потребности за поддържане на продуктивните качества, които допълват първия вид консумация, когато животното трябва да достигне някои изисквания. Количеството на необходимите допълнителни хранителни вещества зависи от вида и от равнището на продукцията.

Като растителноядно животно домашният заек консумира всичко, което може да предложат ливадата и полето по неговия вкус. Той предпочита зелен фураж, зелени връхчета на клонки и млади листа. Най-много обича разнообразното меню.

Ако наблюдавате при храненето зайците, бързо ще разберете, кое им е вкусно, кое им се отразява добре, какво консумират, само защото нямат на разположение нищо по-добро и какво не приемат. Който познава заешките лакомства и ги осигурява в достатъчни количества, може да се надява и на добри резултати.

Зайците са в състояние да подбират от разнообразните фуражи това, от което се нуждаят като хранителни вещества. Поради това зайцевъдът ще направи добре, ако предлага на своите животни достатъчни и разнообразни храни. Зайците са с изтънчен вкус и затова трябва да им се признае правото на остатъци в хранилката. Но разнообразното хранене на зайците не винаги е възможно. Предлагането намалява особено рязко през зимата. Поради това трябва да се вземат предохранителни мерки и да се подготви качествен фураж за зайци.

Който няма желание да си даде този труд, може да прибегне и до концентриран, респ. пълнодажбен фураж, който, както показва наименованието му, съдържа всички хранителни вещества в съобразена с потребностите на зайците форма. В този случай е достатъчно да се добавят само вода и сено. Разбира се, малки количества концентриран фураж може да се прибавят и към собствения фураж.

Зайците с особено удоволствие консумират житните растения под формата на овес или ечемик. Сухият хляб спада към лакомствата за зайци и им дава възможност да гризат. Недопустимо е хлябът да бъде плесенясал, тъй като животните реагират с висока чувствителност.

Като зелен фураж зайците предпочита богата на детелина и билки трева. Особено вкусни са им глухарчето и различните видове детелина. При детелината трябва да се внимава животните да не преядат и да не се подуят. Морковите, цвеклото и кръмното зеле спадат към оценяваните по достойнство храни за разнообразяване на дажбата през зимата. Качественото сено, малко зърна от житни растения или концентриран фураж и вода завършват дажбата.