При интензивното промишлено отглеждане на зайците липсва период на покой (неслучен период), защото животните са или бременни, или кърмят своите малки. При използването на т.нар. уплътнени озайчвания при зайкините се съчетава периодът на бременност с периода на лактация, тъй като животните се заплождат до десетия ден, след като родят.

Кога, къде и как се извършва съешаването на зайците

В личните стопанства зайците се отглеждат екстензивно. Периодът на покой при тях може да продължава от няколко дни до няколко месеца.

Най-често той съвпада със зимните месеци, а през лятото - с най-топлите - юли и август.

Кога и колко пъти през годината може да се заплоди и нормално да роди зайкинята

През този период зайците трябва да се поддържат в развъдна кондиция, така че зайцевъдът да може винаги, когато пожелае, да ги използва разплод. Ако храненето им не е съобразено с това условие, много често те затлъстяват. В този случай зайкините или не се заплождат, или раждат нежизнеспособни приплоди, а мъжките разплодници отделят некачествена семенна течност.

Важно за периода на покой

  • - В периода на покой дажбата на зайците трябва да съдържа значителни количества сено, сочни фуражи и по-малко концентрирани, като сеното отчасти може да се замени с листников фураж.
  • - Необходимо е те да бъдат чисти и да няма по тях плесени, към които животните са много чувствителни.
  • - През лятото в дажбата се включва трева от естествени н изкуствени ливади, от житни и бобови растения.
  • - При съставяне на дажбата трябва да се прецени и нейния обем, така че зайците не само да получат необходимите хранителни вещества, а да усещат и заситеност.
  • - Фуражът се залага най-много два пъти в денонощието, като на животните винаги се предоставя чиста вода за пиене на воля.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се справим с крастата по зайците

Какво представлява отглеждането на зайци по принципа "пълно - празно"

Каква трябва да е влажността на въздуха в зайчарника