Отбиването на зайчетата при различните климатични условия и приетите системи на отглеждане става в различни срокове. В Европа отбиването на зайчетата става на 30-дневна възраст независимо от породата. В Америка зайчетата се отбиват на 8-седмична възраст - 56 дни, като при производство на месо то става на 6 седмици, или 42 дни.

След 30-дневна възраст зайчетата започват да се хранят от храната на майката. Тогава те са достатъчно израснали, а и млякото от майката не може да задоволи непрекъснато растящия организъм, защото постепенно намалява. Млечността на майката има съществено значение до 30-35-я ден след озайчването.

При интензивно използване на зайците, когато зайкините се заплождат на около 25 дни след озайчването, по естествен път млякото им намалява и те се пресушават.

Късното отбиване на зайчетата не е свързано с бозайния период, а с организацията на труда. Когато зайчетата са 56 дни с майките си (в големи клетки), намалява се нуждата от допълнителни клетки и труд. След отбиването по-голямата част от зайчетата се продават.

Когато майката не е високомлечна или няма опасност от причиняване на възпаления, отбиването на зайчетата може да стане изведнъж. Ако майката е високомлечна, най-малките зайчета може да се оставят още няколко дни да бозаят след отбиването на останалите. Преди отбиването на зайчетата се намаляват сочните и зелените храни.

След отбиването на зайчетата е необходимо да се направят няколко прегледа на виметата на зайкините и да се вземат мерки при евентуални възпаления.