Нормите за хранене на зайците показват средната нужда от хранителни вещества на организма. Нормите за хранене на зайците са диференцирани в зависимост от живото тегло, възрастта, физиологичното състояние, пола и годишния сезон. Основни показатели за задоволяване на нуждите са доброто здравословно състояние, нормалният растеж и високата продуктивност. Ето защо е необходимо непрекъснато да се проверяват резултатите от храненето, като се следи здравето, растежът и продукцията на зайците.
В нормите за хранене на зайците е предвидено да бъдат контролирани преди всичко общата хранителност, отразена за удобство в гр. кръмни единици, а така също и смилаемият протеин, минералните вещества (калций, фосфор и готварска сол), а от витамините количеството на каротина (провитамин А). За компенсация на изгубената от организма топлина в зимния период при понижените температури на околната среда нормите предвиждат по-висока хранителност на дажбите на зайците. Нормите обаче по смилаем протеин, минерални вещества и витамини са едни и същи.
Максимално количество фураж, който може да се даде на зайчета в гр.
Фуражи | от 18-20 ден след раждане |
Възраст по месеци | ||||
1-2 | 2-3 | 3-4 | 4-5 | след 5 месеца | ||
Зелени храни | 30 | 200 | 350-450 | 450-500 | 600-750 | 750-900 |
Силаж | - | - | - | 100 | 150 | 200 |
Клубеноплодни (картофи и др.) | 20 | 50 | 75 | 100-150 | 150-200 | 200-250 |
Моркови | 50 | 100-150 | 100 | 175-200 | 200-250 | 250-300 |
Кръмно цвекло, тикви и др. | - | 30 | 75 | 150 | 200 | 250-300 |
Сено | 10 | 20 | 50-75 | 75-100 | 100-200 | 150-200 |
Листников фураж | - | - | 50 | 75-100 | 100-125 | 150-200 |
Житни зърнени | 8 | 30 | 40-50 | 60-75 | 75-100 | 100 |
Бобови зърнени | 5 | 15-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 40-60 |
Маслодайни зърнени | - | 3-5 | 5-6 | 6-8 | 8-10 | 10-12 |
Трици | - | - | 10-15 | 20-25 | 30 | 30-40 |
Кюспета, с изключение на памучно | 2 | - | 5-10 | 10-15 | 15-20 | 20-25 |
Шротове | - | 3-5 | 5-10 | 10-15 | 15-20 | 20-30 |
Листа от зеле | 20 | 30 | 100 | 150-250 | 30 | 300-400 |
Зеленчукови отпадъци | - | 50 | 50-75 | 75-100 | 100-150 | 150-200 |
Обезмаслено мляко | 20 | 30 | - | - | - | - |
Месокостно брашно | - | - | 3-5 | 5-7 | 7-9 | 9-12 |
Минерални добавки | - | 0.5-1 | 1-1.5 | 1.5 | 1.5-2 | 2 |
Белтъчно витаминна паста | 5 | 5-8 | 10 | 15 | 15-20 | 30-30 |
В състава на дажбитена зайците обикновено се включват от 35 до 50% по хранителност концентрирани фуражи. За по-пълно задоволяване нуждата от протеин се предвижда 20-40% от количеството на всички концентрирани фуражи да се дават във вид на фуражи, богати със смилаем протеин, като зърно от бобови, шротове, трици, храни от животински произход. В дажбите през зимния период се включва от 10 до 50% сено и 10-40% корено-клубеноплодни и силаж, а през летния период - 50-60% зелена трева и други сочни фуражи. За правилното протичане на храносмилателния процес в летните дажби се предвижда от 3 до 5% сено. Когато се използват доброкачествени бобови треви през лятото и сено през зимата, концентрираните фуражи в дажбата на зайците могат да се намалят до 20-25%.