При храненето на зайците често се допускат грешки, затова трябва внимателно да се следи тяхното състояние. Според признаците, които проявяват зайците, ако са хранени неправилно, трябва да се вземат необходимите мерки за отстраняването на възможните причини.

 

Признаци Възможни причини Мерки за отстраняването им
Отказване от храна, диария, конвулсии, безразличие, подуване, бързо настъпваща смърт. Отравяне от отровни растения, растителнозащитни препарати и др.

Отравяне от фураж, заразен от гъбни болести, плесенясал, изгнил, ферментиращ.

Прекратяване на храненето с този фураж, поене с мляко, хранене с нежно сено и смес от смляно сено и концентриран фураж
Малък прираст, настръхналост на космената покривка, неправилно разположение на крайниците, замъгляване на очите, парализа на гръбните мускули. Недостиг на витамини, минерални вещества и микроелементи. Проверка на състава на дажбата за витамини и минерални вещества. Добавяне на витамини и минерални вещества.
Малък прираст през бозайния период (от 1 до 3 седмици). Недостиг на някои хранителни вещества в храната на зайкинята и свързаната с това ниска млечност. Недостиг на млекогонни фактори. Недостиг на вода. Разнообразяване на фуража за зайкинята и предоставянето му на воля. Включване в храната по няколко стръка девесил, магданоз и копър. Предоставяне на вода на воля.
Безплодие, нежелание за покриване. Прехранване и свързаното с това затлъстяване. Ограничаване на храненето. Хранене със слами и други фуражи, съдържащи малко хранителни вещества, като клонки или листников фураж, до достигане на желаното телесно състояние.
Диария при младите зайци. Недостиг на сурови влакнини в дажбата (изпращат се зайчета за изследване, тъй като е възможна и кокцидиоза). Даване на фуражи, по-богати със сурови влакнини - предимно сено, слама, листников фураж или клонки.
Диария, запек, забавяне на растежа, апатия. Недостиг на вода. Предоставяне вода на воля, като се проверяват чистотата и температурата й.
Диария, умърлушеност, изтощение в първите 10-15 дни след отбиването. Спиране на копрофагията вследствие на стрес от промяната в храната и преместването в друга клетка. Хранене само със сено и други груби фуражи. Поставяне по 50 мг витамин В1 на 1 л вода за пиене през първите 10-15 дни след отбиването. Поене с чай от лайка, жълт кантарион и цикория.