При угояване на мъжки зайчета до по-голяма възраст (което намира все по-малко приложение) необходимо е да се кастрират, за да не се хапят и унищожават помежду си. Кастриране на мъжки зайчета се налага и при ангорската порода. Кастрираните зайци се отглеждат групово и дават по-качествена вълна от некастрираните. В много случаи кастрация се налага и при породите за кожи (колят се по-възрастни), за да се получат по-големи и по-красиви кожи.

Кастрирането може да стане на двумесечна възраст, но се извършва по-лесно на 3-4-месечна възраст. Кастрацията на мъжките зайчета е операция, която може да се извършва и от гледачите, които имат практика. Кастрирането се извършва обикновено сутрин, когато зайчетата са гладни. Един гледач фиксира заека с корема нагоре, като хваща с лявата ръка левите преден и заден крак, а с дясната ръка десните преден и заден крак. Това може да стане на маса или между коленете. Този, който кастрира, най-напред остригва добре скротума и го намазва с 3% йодова тинктура. След това проверява дали тестисите са в скротума. Ако се намират в коремната област, чрез масажиране ги изкарва в скротума, където ги задържа със средния пръст на лявата ръка. С показалеца на същата ръка се хваща шийката на скротума и се фиксира единият тестис. Разрязва се малка част от кожата на скротума по дължината на тестиса и последният се изважда с влагалищната обвивка. Върху семенния кордон се поставя кръвоспиращ пинцет, а под него се прави обикновена лигатура. Кордонът се изрязва над пинцетата и тестисът пада. По същия начин се отстранява и другият тестис, след което отворите на скротума се зашиват.

След кастрацията зайците се поставят в клетки с чиста и лека постеля. В продължение на 24 часа те са омърлушени, но след това приемат нормално храна и се движат, както обикновено. В първите дни трябва да се хранят с по-лесно смилаема и необемиста храна.