При болестта инфекциозен стоматит при зайците се наблюдават като първи признаци възпаление на лигавицата на устата и езика. Боледуват малките зайчета на 2-3-месечна възраст.

Причинява се от вирус, който се отделя със слюнката, урината и кръвта. Устойчивостта му е слаба. Болестта се пренася чрез пряк контакт. Разпространява се бързо и за кратко време заболяват много зайци.

Признаците на инфекциозен стоматит при зайците се проявяват след първите 3-17 дни след заразяването – намаляване на апетита, унилост и повишена температура. Лигавицата на устата и езика се зачервява. Постепенно на върха на езика и по лигавицата на устната кухина се появяват мехурчета. След пукането им на тяхно място остават ерозии, по които се образуват жълти налепи, които по-късно опадат. Друг специфичен признак е слюнкотечението. То е обилно, започва от ъглите на устата и продължава по гърдите. При тези изменения в устната кухина на болните зайци е почти невъзможно да се хранят. При голяма част от заразените индивиди се наблюдава диария. До 4-5 дни зайците умират. По-възрастните зайци оздравяват до 10-12 дни като общото им състояние не се влошава до такава степен.

Резултатът от лечението на зависи от времето, когато е започнало лекуването на болните животни. Ако е започнало в началото, преди слюнкотечението, оздравяването инфекциозния стоматит идва бързо и загубите са малки. За лекуването на стоматити се препоръчват антисептични средства, които се поставят във водата за пиене.

За профилактика е необходимо на новопостъпващи в зайцефермата животни да се извършват периодични прегледи. Болните от инфекциозен стоматит зайци се изолират, а на здравите профилактично се слагат във водата антисептични средства. Хранилките и поилките да се изваряват.

ВИЖТЕ ОЩЕ: