Тиквите се развиват добре при достатъчно количество хранителни вещества в лесно усвоима форма. Фосфорните и калиевите торове ускоряват зреенето и повишават захарното съдържание в плодовете с 1-2%.

С дълбоката оран се внасят 3-4 тона на декар обложен оборски тор. Тиквите понасят торене и пресен оборски тор. Той задължително се внася през есента и не бива да бъде много сламест.

Минералното торене е 30 кг. На декар двоен суперфосфат, 30 кг. Калиев сулфат и 40 кг. На декар амониева селитра. С основната обработка се внасят две трети от суперфосфата и цялото количество калий. Преди пролетното култивиране се разпръсква останалата част от суперфосфата и половината от амониевата селитра. Другата половина от азотния тор се поднася като подхранване във фаза четвърти-пети лист. Подхранването се прави след вдигане на росата, като се внимава торът да не пада върху растенията, защото причинява изгаряния.

Поливането влияе върху растежа, развитието и продуктивността на тиквите. Оказва съществено влияние върху химичния състав на плодовете. Поливането трябва да се извършва само с хладка вода, през хладните часове на деня. „Критичният” период от развитието на тиквите е фазата на плодообразуването, когато е необходима поливка. Много често и обилното поливане до образуване на цветовете, не е желателно, защото може да доведе до незадоволително развитие и поникване на малка дълбочина на кореновата система. С това се намалява сухо-устойчивостта на растенията в периода на узряването на плодовете. Този период съвпада с най-големите горещини и най-силното намаление на въздушната влажност. Препоръчват се три поливки през вегетацията:
- първата поливка се прави преди или след поникването на семената. Тя осигурява поникване и вкореняване на младите растения. Прави се, когато през април има засушавания.
- Втората поливка се прави в началото на интензивния растеж и в началото на цъфтежа.
- Третата поливка – при формиране на първите плодове (най-късно, когато са с големината на юмрук).
Поливната норма е 30-40 куб. м. на декар. Поливането е гравитационно, по бразди.

Навременната обработка на почвата допринася за запазване на влагата в почвата и унищожава плевелите:
- първата обработка се прави 10-12 дни след поникването на семената, във фаза един-два листа, на дълбочина 12-15 см.
- втората – когато започне формирането на стъблата. Тогава се прави и подхранването с по 20 кг. Амониева селитра, в дълбочина 10-12 см.
При силно заплевяване се прави трето окопаване.

Когато растенията образуват 2-3 листа, те се разреждат, като се оставя по едно растение в гнездо.

При обработката на почвата много важна грижа е редовното загърляне на основата на растенията с подсипване с почва на части от стъблата. Това стимулира образуването на адвективни корени. Подсипването не само усилва кореновата система на растенията, но и е ефективно средство срещу вредното влияние на ветровете. Растенията по-трудно се обръщат от вятъра.