Парвовирозата при свинете е една от най-честите причини за нарушенията  в репродукцията. Причинява се от малък вирус, изолиран за пръв път в Англия през 1967г от органи на абортирани фетуси. Източник на заразата са свинете заразоносители и замърсените помещения, тъй като вирусът е доста устойчив на въздействия от външната среда.

Заразяването става алиментерно, аерогенно и по полов път. Проникнала в здрава свинеферма болестта обхваща за 2-3 месеца всички животни. Най-голям е рискът за ремонтните свине, които нямат имунитет. При възрастните свине единствените клинични признаци са нарушенията в репродукцията и те зависят от стадия на бременността. Ако е в началото - настъпва смърт и резорбция на ембрионите, свинята се разгонва отново, не се запложда или опрасва малък брой прасета. Когато е по средата - свинете абортират или раждат мумифицирани фетуси,  а в края на бременността раждат мъртви и нежизнеспособни прасета. При нерезите не се установяват никакви клинични признаци. Продължителността на протичане на заболяването зависи от големината на стадото,  броя на чувствителните животни и възможността за разпространение на вируса.

Диагнозата се основава на анализа на данните от развъдния процес клиничната картина и патологичните изменения при абортираните фетуси или мъртвородени прасета. Изолирането на вируса е трудно, но не невъзможно. Може да се приложи имунофлуоресцентно изследване на абортирани фетуси. При серологични изследвания с Елайза-тест по време на абортите се доказват антитела срещу свинския парвовирус. Приема се, че доказването на вирус чрез реакция  хемаглутинация(PXA) или на антитела   чрез реакция възпиране на хемаглути нация(PBXA) в органи на фетуси, е сигурно доказателство за наличието на парвовироза.

Срещу болестта няма разработено лечение. Встраните на Европейския съюз се използват различни ваксини. Такива има регистрирани и у нас. Ваксинират се ремонтните  и основните свине  две седмици преди всяко осеменяване. Препоръчват се още  подобряване на хигиената и редовни дезинфекции на помещенията.

Автор  - Валентин Кацаров

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Червенка по свинете - една от най-опасните болести

Потребности на свинете от витамини

Водата е един от главните елементи на храненето на свинете