Зелев   молецКакви повреди причинява зелевият молец и как изглежда той?

След като се излюпят, гъсениците минират листата, след това ги скелетират (нагризват долния епидермис и паренхимата), а по-късно ги нагризват във вид на немалки или по-големи отвори.

Пеперудите на зелевия молец са малки - при разперени крила достигат 15-17 мм. Първият чифт крила са сиво-кафяви с надлъжна вълнообразна бледожълта ивица на вътрешната страна. При кацане ивиците от двете крила се събират и оформят специфична надлъжна светла линия по гърба. Гъсеницата е вретеновидна, тъмнозелена, със светлокафява глава.

Каква е биологията на зелевия молец?

Зелевият молец презимува като пеперуда и какавида под растителни остатъци, плитко в почвата и на други защитени места. Той развива 3-4 поколения годишно.

Презимувалите пеперуди летят, а от какавидите имагинират пеперуди още през втората половина на март. Те смучат нектар от плевелните растения, особено от овчарската торбичка, и към края на април започват да снасят яйца по долната страна на листата поединично или по няколко на групи. Една пеперуда снася до 320 яйца. Гъсениците се развиват за 10-20 дни, след което опридат рехав копринен пашкул по нападнатите части и в него какавидират. Пеперудите от второто поколение летят през втората половина на май и първата половина на юни, от третото - през юни и първата половина на юли, а от четвъртото - през септември.

Според някои специалисти зелевият молец развива шест поколения годишно.

Как се провежда борбата със зелевия молец?

Борбата със зелевия молец са провежда чрез унищожаване на плевелната растителност и растителните остатъци, чрез обработка на почвата и чрез пръскане с химични и бактерийни препарати. Пръскането с препарати се провежда при икономически праг на вредност 2-5 гъсеници на растение при 10% нападнати растения. За борба със зелевия молец се използват контактни органофосфорни, пиретроидни, карбаматни и др. групи препарати, с прибавка на прилепители. Регистрирани препарати: Суми Алфа 5 ЕК - 25 мл/дка и др. Карантинните срокове трябва да се спазват стриктно.

Срещу яйца и млади ларви може да се използват хормоналните инсектициди: Ранер 240 СК - 40 мл/дка и др.

Добри резултати при борбата със зелевия молец се получават и при използването на биологичните препарати, на база B.turingiensis срещу гъсениците от II възраст.

{youtube}m2H-uTg51_c{/youtube}