При размножаването на сладката стевия трябва да се съобразим с нейния произход и изискванията й към климатичните условия. В страните от където тя произхожда (Парагвай, Чили) се отглежда ката многогодишно растение. Стевията не издържа на ниски температури, което налага за условията на нашата страна тя да се размножава чрез производство на разсад. В зависимост от количеството необходим разсад това може да стане по няколко начина: използване на вкоренени издънки от стари коренища, вкореняване на зелени резници, вегетативно размножаване по метода на тъканните култури при лабораторни условия или чрез семена. За да се получи разсад по един от посочените методи, трябва да разполагаме със стари коренища на стевия. След прибиране на листната маса през есента, предварително избрани растения (най-силно развитите, здрави, без признаци на заболяване) се изваждат и внимателно се почиства около корените. Така приготвените коренища се съхраняват през есенно-зимния период във влажен пясък или дървени стърготини в полиетиленови чували или наредени на под в избени помещения при температура не по-висока от 4-50°С. През втората половина на януари коренищата се изваждат и се засаждат в парници или оранжерии за прорастване при температура 18-20°С. Ако искаме да получим разсад от вкоренени издънки, коренищата се засаждат в смес от почва и пясък (2:1), а когато ще се вкореняват зелени резници – само в пясък. Първия метод се използва за получаване на ограничен брой растения и тогава залагането на коренища може да стане в по-късен етап. От едно коренище могат да се получат 10-15 издънки, които образуват корени след около 30 дни. Отделени от майчиното растения вкоренените издънки се засаждат на постоянно място.

Получаването на повечето растения става чрез вкореняване на зелени резници . От покаралите издънки на коренищата се взема връхната част с 3-4 двойки листа и се засажда в смес от перлит и вермикулит (обемно съотношение1:1) или перлит и пясък (обемно съотношение 2:1). За размножаване могат да се използват и останалите части на издънките, но образуването на корени при тях е по-трудно. След вземане на връхната част от издънките се образуват нови разклонения, които също могат да се използват за вкореняване в по-късен етап. Заложени за вкореняване зелени резници се развиват и образуват корени в зависимост от условията на отглеждане. При поддържане на температурата от 10-130°С растенията се готови за постоянно засаждане след 55-60 дни, а при температура 20-250°С след 30-35 дни. Поддържането на оптимална температура през първите 15 дни, и понижаването й през останалата част, позволява получаването на закалени, добре развити с къси междувъзлия и дебели стъбла растения. Много важно е поддържането на постоянна влага на субстрата за вкореняване и най-вече на въздушната влажност. Редовното проветряване също е от значение, защото при преовлажняване се получава масово загниване. Зелените резници са много нежни и изискват внимателни грижи, за да се запази тяхната свежест през целия период на вкореняване. За да се повиши процентът на вкореняване, са изпитани различни стимулатори, които дават много добър ефект. Това, на което трябва да се обърне внимание, е чистотата на използваните субстрати за вкореняване – перлит, вермикулит или пясък. Те трябва да бъдат обеззаразени чрез топлинна обработка, полустерилни, за да се намали загниването на растенията. Използването на почва или оборски тор за тази цел е неуместно, тъй като процентът на загиналите растения е много голям.

Ако сме заложили рано резниците за вкореняване и те са готови за изнасяне на постоянно място, но климатичните условя не позволяват това, темпът на растеж може да се намали чрез регулиране не температурата. Освен това от добре вкоренените растения може де се вземе връхната част по описания по-горе начин и да се получи допълнителен разсад. За успешно отглеждане на растението стевия от голямо значение е получаване на качествен, добре закален с оптимална коренова система разсад.

При климатичните условия на България стевията образува късно семена. Оставените за тези цел растения губят значителна част от полезните се качества поради късното им прибиране. Често получените у нас семена са недоузрели и с ниска кълняемост. Получаването на разсад от семена обикновено се използва при селекционната дейност за получаване на нови сортове.

В лабораторията по тъканни култури на Земеделския институт в Шумен е разработена технология за вегетативното размножение на стевията в условия “in vitro“. Този метод позволява от отделни избрани растения за кратък период от време да се получат много растения за нуждите на производството.

Д-р Кирил Славов
Областна служба за съвети в земеделието в Шумен