ябълковия плодов червейЧесто пъти сме свидетели как през лятото масово окапват зелените орехи. Преди това обаче по черупките се появяват малки ръждивокафяви купчинки от екскременти. А наесен повечето са с „дупки”. Вътрешността им е изпълнена с огризки, паяжина и извержения. Може би не всички знаят, че причина за тази неприятна картина са гъсениците на ябълковия плодов червей. Ако не водите борба срещу неприятеля през лятото, добивът може силно да намалее и всеки втори орех да е червив.

В края на април обвийте плътно цялото стъбло със ситна капронова мрежа и я завържете здраво на няколко места е канап или лико. Така всички пеперуди, които излитат от какавидите на зимуващите гъсеници по стъблото, ще се окажат в капан и ще загинат.

През последните дни на юни свалете мрежата и завържете в основата на стъблото сух ловен пояс от велпапе. Развързвайте го веднъж в седмицата и унищожавайте събраните гъсеници. Това трябва да продължи до беритбата на орехите или поне до края на септември.

Редовно събирайте и веднага унищожавайте окапалите плодове, докато все още гъсениците са в тях. През есента задължително преобърнете почвата с права лопата на дълбочина 10-15 см в проекция под короната, но чак до самото стъбло. Така ще извадите обвитите в пашкули гъсеници над почвената повърхност и те ще измръзнат през зимата.

Срещу ябълковия плодов червей трябва да третирате орехите в края на май и към 15 юни срещу първото поколение и около 20 юли и 5 август срещу второто. Използвайте препаратите: Дурсбан 4 Е – 0,2%, Нуреле Д – 0,05%, Релдан 40 ЕК – 0,12%, Талстар 10 ЕК – 0,03%, Децис 2.5 ЕК – 0,03%, Суми Алфа 5 ЕК – 0,02%, Нексид 015 КС - 0,03%, Фюри 10 ЕК – 0,0125% и др. Разтворът, изпръскан с лозарска пръскачка, почти не попада във вътрешността на короната на старт и високи дървета и ефектът от препарата е незначителен. В този случай работете с овощарска пръскачка, като се стараете да нанесете разтвора равномерно по периферията, по върха и вътрешността на короната.