Фасулът е главната бобова полска продоволствена култура, застрашена с “пълно изчезване” от трапезата на българина. В сравнение с пшеницата, той не се определя като “лесна” и доходоносна инвестиция. Изисква по-трудно отглеждане и прибиране и се отличава с ниска семенна продуктивност при условията на типичната африканска суша. За производителите, които ще поемат риск да засеят фасул през 2008 година ще посочим “пропуснати ползи” от минали години.

Обикновено пшеницата се редува с фасул в четири пълното сеитбообращение. След фасул пшеницата се развива по добре и дава допълнително по още 150-200 кг дка. Оставя почвата обогатена на азот и се реализират икономии от липсата на азотно торене. Съхранението на фасула е лесно без скъпи препарати за борба със складовите вредители. На полето почти не се пръска против болести и неприятели. Задължително се прилага обгазяване на складовете против фасулевия зърнояд. В селските бостани използуват фасула като ниска крайпътна ограда на реалната нива и там не е хранителна примамка за минаващи магарета. Цената на единица продукция е винаги по-висока от пшеницата с тенденция за нарастване през следващите години до изравняване с тази на месото.

ст.н.сътр. Лозан Митранов

ДЗИ- Ген.Тошево