Повредата е свързана със стареенето на плодовете при по-продължително съхраняване. Всеки сорт има определена трайност на съхраняване. Когато плодът достигне консумативната си зрелост, той придобива брашнеста консистенция, независимо че се съхранява при най-благоприятни условия. За различните сортове стареенето на тъканите започва по различен начин. Например при сортовете Червена превъзходна, Старкримсон, Гриймс голден, Мерлоуз, Молиз Делишес и Прима този процес започва около семенната кутийка, а при сортовете Джонатан, Каселска ренета, Златна пармена, Канадска ренета и др. - с леко потъмняване и омекване на плодовото месо непосредствено под Кожицата.
Причините, които спомагат за появата на брашнестото разпадане на плодовете, е късната беритба, особено при по-ранните сортове, което води до ускоряване на дозряването по време на съхраняването.
В мерките за борба с брашнестото разпадане на плодовете на първо място стои опознаване на сортовите особености по отношение настъпването на тяхната оптимална беритбена зрелост и правилно определяне на времето за беритба.
Срокове за оптимална беритбена зрелост и срокове за прибиране на плодовете
Сортове | Периоди на оптимална беритбена зрелост |
Температури на съхраняване °С |
---|---|---|
Молиз Делишес | 15-25 август | 2-3 |
Прима | 25 август-5 септември | 2-3 |
Златна превъзходна, Старкинг | 15-25 септември | 0-2 |
Червена превъзходна, Старкримсон | 5-20 септември | 0-2 |
Шарден, Мелроуз | 25 септември-1 октомври | 2-4 |
Муцу | 25 септември-5 октомври | 2-4 |
Грени Смит | 25 октомври-5 ноември | 0-2 |
За намаляване загубите от фири по време на съхраняването се използват химични средства, които притежават и свойството да забавят процесите на дозряване.
Вижте още: