Общата особеност на растителните белтъчни фуражи за птици е, че са богати с протеин и бедни на влакнини.

Фуражен грах

Зърното на граха е ценен фураж. Белтъчините на граха биологично не са много пълноценни, но се отличават с висока смилаемост. В смеските за птици фуражният грах може да участва до 20-25%.

Нахут

В зърното нахута се съдържат незаменими аминокиселини, като лизин, триптофан и др., които придават висока биологична стойност на белтъците.

Соя

Соята е богата с протеин и съдържа значително количество мазнини. В суров вид обаче соевото зърно не се използва за храна на птиците, защото в него се съдържат вещества, които потискат действието на ензимите, разграждащи протеина. Тези вещества се разрушават при топлинна обработка (при печене на соевото зърно). За да се дава на птиците, соевото зърно трябва да се нагрява при 120ºС за 30 минути.

Соев шрот

Соевият шрот съдържа около 45% суров протеин. Соевият шрот е една от най-пълноценните съставки на комбинираните фуражи, защото съдържа около 2,9% лизин. Самостоятелно соев шрот не се дава, а винаги в смес със зърнени ярми. Участието му е 10-15% от теглото на смеската.

Слънчогледов шрот

Слънчогледовият шрот съдържа около 40% суров протеин. Слънчогледовият шрот е богат с аминокиселините лизин и метионин, което прави белтъчините му биологично пълноценни. В смеските за птици слънчогледовия шрот участвува с 10-15%, но в смеските за гъски се включва до 20%.

Пшенични трици

Пшеничните трици съдържат около 15% суров протеин. Пшеничните трици са източник на фосфор и витамини от групата В. В смеските за птици участват средно с 15%.

Фуражни дрожди

Фуражните дрожди са богати с протеин (45-47%). Съдържат витамини от групата В.