Авитаминоза А

пуйки

На пуйките е необходимо 3-4 пъти по-голямо количество витамин А, отколкото на кокошките и при недостиг те страдат по-тежко.

Признаци. Ако след излюпването на пуйчетата се дава храна без витамин А, към 3-4-седмична възраст те почват да боледуват. Наблюдават се слабост, сковано движение, увиснали крила, клюмнала глава, сълзене на очите, възпаление на третия клепач и носни изтечения. По-късно очите напълно се затварят и в очната ябълка и синусите се натрупва казеозен ексудат. Периодът за протичане на болестта в засегнатата група е много кратък. Ако не се даде витамин А, пуйчетата се залежават и умират в продължение на 2 седмици. При възрастните пуйки болестта протича по-продължително и признаците на заболяване са по-силно изразени.

Патологоанатомични изменения. Жлезите на хранопровода са подути и изпълнени с казеозна маса (образуват се пустули). Възпалени са и синусите на главата. Фабрициевата торбичка е изпълнена с белезникав ексудат.

Диагнозата се поставя въз основа на клиничните признаци, патологоанатомичните изменения и химичния анализ за съдържанието на витамин А в храната и в черния дроб на пуйките.

Лекуване. На птиците трябва да се даде необходимото количество витамин А, който се намира в зелената храна, морковите и рибеното масло, или пък синтетичен витамин А. При индустриалните методи на отглеждане на пуйките трябва строго да се следи за необходимото количество витамин А в премикса.

Рахит

Заболяването се явява при недостиг в дажбата на птиците на витамин D3, което води до нарушаване на обмяната на калция и фосфора, необходими за изграждане и заздравяване на костната система, човката, ноктите и яйчната черупка. Пуйките се нуждаят от повече витамин D3 в сравнение с кокошките.

Признаци. Болните показват слабост в краката, несигурна походка, меки човки и кости на краката и настръхване на перушината. Установява се силно изкривяване на гръдната кост. Развитието на пуйчетата се забавя и те умират, ако не се коригира дажбата. При възрастните яйчната продукция е намалена, люпимостта на яйцата е ниска, а черупката е слаба. Ако пуйчетата не получават витамин D3 с храната, заболяването се проявява към 3-седмична възраст. Характерното при недостига на витамин D3 е масовото заболяване на птиците. В продължение на 1-2 седмици след появяването му пуйчетата се залежават и умират. Смъртността може да достигне до 100%.

Патологоанатомични изменения. При аутопсия се установяват мекост, изкривяване и деформация на костите и рахитична броеница на ребрата. Особено характерно е изкривена гръдната кост. За уточняване на диагнозата може да се направи химичен анализ на костите или на кръвта.

Профилактика и борба. За предпазване от рахит е необходимо дажбата да бъде регулирана по отношение на витамин D3. Ако като източник на витамин D3 на птиците се дава рибено масло, необходимо е то да бъде изследвано за витаминно съдържание. Не може смеска, предназначена за кокошки, да се дава на пуйки, ако не се допълни с витамин D3. Когато пуйките се пускат на пряко слънчево осветление, известни субстанции на кожата се превръщат във витамин D3 и се появява рахит. Дажбата на пуйчетата е необходимо да бъде балансирана по отношение на калций и фосфор.

Заболелите пуйчета трябва незабавно да се третират с препарати, съдържащи витамин D3, чрез храната или чрез инжектиране. След като получат витамин D3, болните пуйчета, макар и тежко засегнати, бързо се възстановяват, но преболедувалите са недобре развити и с изкривени кости.

Перозис

Перозисът е заболяване, което се характеризира с деформиране на костите на краката и разхлабване на сухожилията на ставите, вследствие на което краката се изкривяват.

Явява се при недостиг в дажбата на птиците на манган, холин, калций и фосфор, но и биотинът и ниацинът се сочат като антиперозисни фактори. Основна причина за перозиса е недостигът на манган и холин. Пуйчетата са особено чувствителни към заболяването. Те боледуват още през първите дни след излюпването, ако са получени от яйца от непълноценно хранени майки, и по-късно, до половата зрелост, ако получават небалансирана по отношение на витамини, минерални вещества и микроелементи дажба.

Признаци. Вследствие на неправилна калцификация на тибията и метатарсуса краката са наклонени или силно изкривени настрани. Изкривяването е най-характерно в скакателната става. Поради деформирането на костите ахилесовото сухожилие се измества от нормалното си положение. Понякога е засегната и феморотибиалната става.

Профилактика. При изменение на нормалното положение на ставите не може да се постигне излекуване. За профилактика на заболяването трябва да се следи дажбата на пуйките да бъде правилно балансирана по отношение на калций, фосфор, манган и витамини.