Колибактериозата, известна още като колисептицемия, колиинфекция, ешерихиоза, е често срещано заболяване при птиците. Предизвиква се от колибактерии (E- coli).

Колибактериозата може да бъде основно (първично) заболяване или вторично (към друго основно заболяване). Понякога стресовете от различно естество са предразполагащи фактори за появата на болестта.

Най-възприемчиви към инфекцията са пилетата. При възрастните птици болестта може да протича без видими признаци.

Инфекцията се предава по няколко начина

  •    - при инфектиране на репродуктивните органи - чрез яйцето;
  •    - при вдишване на микроорганизми в дихателните органи;
  •    - при замърсяване на черупката на яйцето веднага след снасянето;
  •    - чрез заразен фураж, вода, постеля.

Колибактериозата избухва внезапно. Засегнатите от колибактериоза пилета са депресирани, слабо подвижни. Понякога може и да няма видими промени в общото състояние, но някои птици умират.

Паразитни болести по птиците

При заболяване на птиците от колибактериоза се появява се диария, организмът в различна степен се обезводнява. Птиците изостават в растежа и развитието си.

Как да получите повече от зимните носачки

Кокошките може да не показват видими признаци на заболяване и да снасят заразени яйца. Възможно е ембрионите на такива яйца да умрат преди излюпването, а някои - скоро след излюпването.

Профилактика

За да не се допусне заболяване от колибактериоза в стадата, наложително е стриктно да се спазват профилактичните програми, да не се подлагат птиците на стрес (студ, висока температура, вредни газове от замърсена и влажна постеля, запрашване на въздуха), да се осигурява подходяща вентилация в помещенията, качествено да се провеждат ваксинациите срещу дихателните болести. Добри резултати се получават от лечението на птиците с широкоспектърни антибиотици.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Породи пуйки със стопанско значение

Отглеждането на едномесечни пилета не е само търговски въпрос

Фактори влияещи върху носливостта на кокошките