Досегашният председател на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов (АЗПБ) бе преизбран за нов тригодишен мандат начело на земеделската неправителствена организация. Това стана ясно по време на Общото събрание на АЗПБ, което се проведе на 6 февруари 2017 г.
 
 
„Във връзка със стартиралия дебат за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 ще използваме трибуната на Петата Национална среща на земеделските производители в България и присъствието на множество колеги от браншовите организации да им предложим създаването на платформа за бъдещето на ОСП. Целта е да се формулират основните национални приоритети при воденето на дебата за бъдещето на европейските субсидии в бранша“, заяви след заседанието Венцислав Върбанов.
 
За заместник-председател на асоциацията бе преизбран Николай Димов. Той е един от авторитетните агробизнесмени в областта на зърнопризводството, който вече е и сред водещите животновъди у нас в направление месодайно говедовъдство. Димов развъжда едно от най-големите екологично отглеждани стада от породата Абърдийн Ангус.
 
 
След заседанието стана ясно, че Ивайло Тодоров, учредител и дългогодишен член на УС на асоциацията вече няма да бъде част от нейното ръководство. Той е бил председател на АЗПБ в периода 2004-2009 г. и изпълнителен директор от 2013 до 2016 г. Още от времето на преприсъединителния период Тодоров допринася за изграждането на нормативната база и подобряването на условията за подпомагането на земеделските производители. След един мандат в Управителния съвет  на АЗПБ напуска и Станислав Йорданов, зърнопроизводител от Ямболска област. 
 
Петата национална среща на земеделските производители в България ще бъде открита утре, 8 февруари 2017 г. Освен поставяне на началото на дебата за новата ОСП, ще бъдат представени и новите членове на ръководството на неправителствената организация. Събитието ще се проведе в рамките на два дни – на 8 и 9 февруари 2017 г в хотел Адмирал, к.к Златни пясъци.
 
Местата за най-голямата земеделска конференция в България вече са изчерпани. Над 500 аграрни производители ще наблюдават дисксуиите за ОСП след 2020 г. и бъдещето на европейските субсидии в сектора. Дебатът ще бъде стартиран от Йежи Плева, генерален директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!