Съвременните технологии не заобикалят пчеларската индустрия. През април на пазара в Полша се появи приложение за смартфони с операционна система Android за проверка на пчелните колонии и организация на работата в пчелина. Програмата е създадена от група програмисти в сътрудничество с няколко опитни пчелари, а целите й са много, освен тази да улесни ежедневната работа на пчелина. Създателите на мобилното приложение възлагат надежди то да успее да предаде богатия и ценен опит на възрастните пчелари на следващите поколения, пише portalspozywczy.pl.

Дроновете вече не се боят от планини

Групата програмисти била вдъхновена от календара на опитен пчелар. Количеството информация, съдържаща се на страниците на бележника, и желанието да ги разберем се превърнаха в мисия как да помогнем на пчеларите да систематизират бележките си и данните да са по-лесни за анализ.

„Смятаме, че анализът на данните предлага огромни възможности за развитието на биологичното пчеларство. Благодарение на тях, ние искаме да намерим източниците на най-често срещаните проблеми, с които пчеларите трябва да се борят, и да им помогнем да ги решат“ - казва Адам Мах, съосновател на проекта.

В Полша средната възраст на хората, които се занимават с пчели, е над 50 години.

„За съжаление техният опит често изчезва в бележки на тетрадки. Бихме искали да помогнем като прехвърлим дори част от техните знания към бъдещите поколения пчелари и да доближим света на тези интересни насекоми до обикновения човек“ - добавя той.

Основателите на проекта уточняват, че мобилното приложение предоставя важни метеорологични данни за всеки пчелин, алармира при риск от инфекциозни заболявания и т.н.

То също така има възможност да генерира и да изпраща подробни доклади за извършената работа - от третиране, хранене до събиране на меда.

За начинаещи пчелари приложението е оборудвано с интелигентна система с препоръки и напомняния, благодарение на която могат да избегнат основните грешки.

Важно за потребителите на програмата е, че цялата събираната информация се съхранява в облаци. Така тя е достъпна от различни устройства и няма риск да бъде изгубена.