За какво се използва маточината в пчеларството?

Маточината е устноцветно растение, произхождащо от Южна Европа.

 

Маточината се отглежда като лекарствена и медоносна култура. От маточина се произвежда етерично масло, чието притегателно действие върху пчелите е отдавна познато. Затова растението се използва за прекратяване на борбата между пчелите при обединяване на две пчелни семейства в едно силно, а също и при подсилване на пчелните семейства, чрез поставяне в кошерите на пити с пило от други семейства. Подобно действие оказват и стъблата на обикновения пчелник.

Кои растения могат да бъдат опасни за пчелите през периода на цъфтеж?

През периода на цъфтеж за пчелите са опасни:

  1. Растения, чиито цветове може да бъдат капан за пчелите. Към тях се отнасят ориенталският и градинския мак, кученцето, свещицата. Пчелите остават затворени в цветовете им през нощта и там загиват от студ глад или упоени от излъчвания аромат. Съцветията на сребролистната липа действат замайващо и затова през периода на цъфтеж под тези дървета често може да се видят множество упоени пчели. След процъфтяване венчелистчетата и чашелистчетата на деуцията остават да висят ма тънки влакна, подобни на паяжина, в които пчелите се заплитат по време на полет. Поради това цветовете на този храст трябва да се напръскат с вода за да опадат венчелистчетата с влакната.
  2. Растения, които предизвикват отслабване на пчелното семейство след събиране на мана от тях. Това са елдата, калуната и др. При събирането на маната организмът на пчелите се претоварва с несмилаеми остатъци и насекомите могат да загинат, а пчелните семейства да отслабнат.
  3. Растения, отделящи отровни сокове (отровно биле, есенен минзухар, жълт напръстник) или отровен прашец (които съдържат отровното вещество анемол, предизвикващо интоксикация).
  4. Растения, чиито цветове имат кукички, шипове или отделят лепливи вещества, които повреждат крилата на пчелите. Към тях се отнасят метличината, паламидата и магарешкият бодил.

Отровен ли е за пчелите ароматът, излъчван от цветовете на сребролистната липа?

С упойващия аромат на цветовете си сребролистната липа оказва неблагоприятно въздействие върху пчелите. В централните части на Германия е наблюдавано дори загиване на пчели под разцъфнали липи, докато в северните райони на страната такова явление не е регистрирано. Следователно може да се направи изводът, че между токсичното действие на аромата, излъчван от съцветията на сребролистната липа и климата съществува определена зависимост. Наблюдавано е подобно отрицателното въздействие на тези цветове в едно липово насаждение близо до гр. Жилина. Изпадалите под дърветата пчели създавали впечатление на уморени, но след няколко минути отлитали.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да ограничим яйцеснасянето на майката по време на главната паша?

Пчелно яйце, ларва, какавида - интересни факти

Как да спрем кражбите между пчелните семейства?