Пчелите имат много тънко и остро обоняние, всяко семейство има своя специфична миризма, по който те мигновено различават своите от чуждите, родната майка от чуждата. Те реагират агресивно на миризми чужди за тях - на пот, спиртни напитки, чесън, лук, парфюм, ги дразнят и озлобяват. Особено остро пчелите реагират на миризмата на своята собствена отрова. Тя за тях е сигнал за опасност номер едно!


Пчеларят трябва да спазва висока лична хигиена, да носи чисти дрехи, да не употребява преди работа с тях силно миришещи храни. Пчелите се дразнят от тъмни дрехи, козина и косми.

Пчелите се озлобяват от резки движения, из пчелина трябва да ходите спокойно, да работите с плавни движения.Пчелите се озлобяват при прегледи в мрачно и ветровито време, при липса нанектар през активния сезон.Обичайна практика е пчеларите да сменят майката на агресивното семейство.

До агресивно поведение на пчелите водят и ненужните прегледи, мачкането на пчелите, прекаленото опушване, неподходящото облекло, ако в пчелина се работи много рано, или прекалено късно. Запомнете, че без опушване кошер не се отваря! Ефикасно средство срещу жиленето е натриването на ръцете с карамфилово или терпентиново масло. Успокояващо действа и поставянето на рамките напоена с 5% воден разтвор на маслото лизол.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Същност на прополиса, лечебни свойства и приложение

Изисквания на пчелното семейство към температурата, влажността и въздуха в кошера

Восъчен молец - интересни факти и начини за борба с восъчния молец