Козите живеят средно 9-10 години, а срокът на стопанското им използване е 7-8 години. Първото разгонване на козите става на 5-8-месечна възраст, но тогава те не трябва да се заплождат, тъй като това води до задържане в развитието на козичките и се получава слабо и дребно потомство. При нашите условия заплождане на козите трябва да става на 14-16-месечна възраст. Само добре развити и израснали козички може да се заплождат на 10-12-месечна възраст.

Времето на заплождането на козите се определя в зависимост от наличните помещения и приготвените фуражи за оборния период. При заплождането на козите през ноември и началото на декември козите раждат през април и първата половина на май, когато не са необходими специални топли помещения за окозване. При наличието на подходящи помещения за зимно окозване и достатъчно фуражи е по-целесъобразно заплождането на козите да става през август-септември, а окозването - през януари-февруари. При наличие на повече по-добре е те да се заплождат в различно време. Това ще позволи да се получава мляко през цялата година.

Козите може да се заплождат само през периода, когато са разгонени. Разгонеността при козата продължава от 24 до 48 часа, средно 39-40 часа. Разгонената коза често вряка, неспокойна е, има намален апетит, върти опашката си, половият й орган се зачервява, подува се и от него изтича слуз. При наличието на тези признаци козата трябва да се покрие от пръч или да се осемени изкуствено.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Извратен апетит при овцете и козите

Протичане на бременността и раждане при овцете и козите

Хранене на козите - фуражи