Преди да започне стрижбата на овцете, стригачът трябва да усвои добре някои основни правила.

  • Стригачът не трябва да причинява болка на овцете и да престригва вълната. Вълната трябва да се остригва ниско и равно, а руното да се запази цяло и чисто.
  • Не трябва да се стриже с лошо регулирана машинка, с недостатъчно изострени ножчета и с много остри зъби.
  • При регулирането на машинката ножът не трябва да се притиска много в гребена, за да работи машинката нормално.
  • При стрижбата машинката трябва да реже вълна с цялата си ширина, така че левият зъб на гребена да се вижда постоянно от стригача.
  • Трябва да се стриже напречно на кожните гънки, за да не попадат те между зъбите на гребена и да бъдат порязани.
  • При стрижбата лявата ръка на стригача трябва да бъде зад машинката и да опъва кожата така, че да изправя гънките.
  • Да се стриже близо до кожата. По този начин се получава по-дълга и по-голямо количество вълна.
  • Стрижбата на овцете трябва да се извършва по дължината на тялото, за да се направи колкото може по-дълга отрязка с едно движение на машинката.
  • Машинката не трябва да се движи два пъти по едно и също място, за да не се прорязва вълната, което довежда до нейното обезценяване.
  • Овцете трябва да се стрижат по строго определена последователност, каквато методът на стрижбата изисква.

При скоростнo стригане на овце е приета следната последователност на стрижба:

  • Стригачът или спомагателният работник отива в отделението, където са неостриганите овце, хваща овцата под шията, изправя я на задните крака и я поставя седнала на сгрижбената маса.
  • Стригане на корема. Започва се от гръдната кост назад и встрани до страните.
  • Стригане на вътрешната част на задните крака. Най-напред се стриже десният, след това левият крак. Стриже се от основата на крака към копитата.
  • Стригане на външната страна на левия заден крак от копитото към хълбока. Правят се 5-6 хода на машинката.
  • Стригане на шията. Овцата още е седнала на задната си част. Стригачът хваща челюстите й и извива главата назад, за да стриже шията. Ходовете на машинката започват от гръдната кост нагоре. Правят се само няколко хода.
  • Стригане на лявото рамо отвън.
  • Стригане на лявата страна. Овцата от седнало задно положение се оставя да легне на дясната страна. Движенията на машинката са от опашката към главата.
  • Стригане на дясната страна. Овцата ляга така, че да се открие неостриганата дясна страна.
  • Стригане на дясното рамо и довършване на стрижбата.

За да се проведе скоростната стрижба така, както трябва, много важно условие е правилното организиране на работното място.

Вижте още:

Осеменителната кампания на овцете трябва да се организира внимателно

Класификация на породите овце

Съвети по отглеждането на новородени агнета