С наближаването на Великденските празници - времето през което овцевъдите реализират голяма част от продукцията си, един от основните проблеми пред стопаните е как да опазят новородените агнета от болеста ентеротоксемия, известна още като Кървава диария или Мек бъбрек.

Животновъди: Сеното и люцерната станаха много скъпи

Заболяването ентеротоксемия е характерно с внезапно протичане и високата смъртност, обясни ветеринарният лекар на Агри.БГ д-р Тихомир Сеферинов.

Причинител на болестта е токсин на бацила Clostridium perfringens тип D. Тази бактерия обикновено се намира в почвата и в малки количества е част от нормалната микрофлора на стомашно-чревния тракт на здравите овцете.

При определени условия бактерията може бързо да се размножи, произвеждайки големи количества токсини и именно това е причината за болестта.

Множество са предразполагащи причини за развитието на Clostridium perfringens тип D:
    • Прекомерната консумация на мляко и млекозаместители при агнетата; 
    • Изхранването с фуражи, богати на въглехидрати (зърнени храни) и бедни на влакнини. Това нарушава нормалното функциониране на храносмилателният тракт;
    • Вътрешни паразити и лоши зоохигиенни условия.
  

Клинична картина - какви са симптомите?

Най-често първи са засегнати големите и лакоми агнета. Заболяването се характеризира с бързо протичане и смърт - приблизително 12 часа след появата на първите признаци на заболяването.

Придружено е със загуба на апетит, силна и водниста диария с наличие на кръв. В някои случаи се наблюдават нервни разтройства и гърчове.

Поставяне на диагнозата

Болеста има характерни признаци и в практиката диагнозата се поставя лесно още на терен. Наличието на внезапно умрели големи агнета - най-често на възраст около 2 седмици, с клиника на водниста диария, примесена с кръв и фибринозни съсиреци, бързо насочва към Ентеротоксемията.

При аутопсия се наблюдават силно подути черва с малки язви по лигавицата им. Бъбреците са с необичайно мека консистенция. Открива се и частично размекване на главният мозъка.

При съмнение диагнозата може да бъде потвърдена с изпращане на проби от изпражненията или чревното съдържание за лаболаторно изследване.

Лечение

При агнета с изявени клинични признаци, лечението често е твърде скъпо и неефективно. Препоръчва се използването на антитоксичен серум срещу Clostridium perfringens, както и антибиотици от групата на пеницилина., Благоприятен ефект дават аналгетиците и витамин В1 - за подкрепа нервната система.

За поддържаща терапия се прилагат интравенозно или подкожно електролитни разтвори и кортикостероиди. Препоръчва се и добавянето на пробиотици в подкрепа на полезната чревна микрофлората.

Предпазване от инфекцията

Най-ефективният начин за борба срещу Ентеротоксемията е използването на ваксини,  които намаляват значително шансовете, животните да развият болестта.

Всички репродуктивни животни трябва да бъдат ваксинирани, тъй като агнетата получават защитни антитела от коластрата на майките си.

Младите овце (дзивки) преди първо раждане се ваксинират двукратно през 2 седмици, а възрастните овце еднократно в рамките на една година. Това е т. нар. бустерна ваксинация. За да се гарантира предаването на пасивния имунитет на агнетата, последната ваксинация на бъдещата овца-майка трябва да се извърши до 30-я ден преди раждането.

Правила и трудности в агнилната кампания

Имунитетът, придобит чрез коластрата, е с продължителност от 6 до 8 седмици.

Налага се агнетата - особено тези, които са предназначени за ремонт на стадото, да бъдат ваксинирани отново. Това се прави веднъж на 6-ата седмица и повторно - 4 седмици по-късно.  

На пазара се предлагат множество ефективни ваксини срещу ентеротоксиемия.

При извършването на ваксинацията трябва да се обърне внимание на срок на годност на ваксината. Важно е да има регистрация и етикет на български език, правилно съхранение и транспорт при хладилни условия.

Не се ваксинират болни или съмнителни за заболяване животни.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Остро подуване на търбуха при овцете и козите

Краста - най-много овце заболяват в края на зимата и в началото на пролетта

Диктиокаулозата засяга масово младите овце и кози