Порода овце Коридел (Corriedale) е създадена в края на XIX век в Нова Зенландия, като през 1874 г. са кръстосвани полутънкорунни овце-майки с линколнски кочове и чрез строг отбор още при първо поколение е започнало вътрешно развъждане на най-добрите кръстоски.  При кръстосването на 1000 мериносови овце-майки от приплодите им са използвани само 150 женски и няколко мъжки индивида, като се е прилагало родствено съешаване. Според някои автори при създаването на породата Коридел са участвали и отделни кочове от породата лейстер.

Новозеландските Коридел се характеризират с широка, къса и малка глава. Мъжките и женските животни са безроги. Холката, гърбът, поясницата и крупата са широки, прави и много добре замускулени. Гърдите са широки, заоблени и издадени напред, гръдният кош е широк и бъчвообразен. Краката са широко поставени. Главата е обраснала до очната линия. Тялото е много добре обраснало - задните крака до копитата, а предните под скакателните стави.

Вълната е с бял цвят, като при някои животни по муцуната и долната част на крайниците има и пигментирани места. Вълната е гъста, топографски много добре изравнена, със средна дължина 10 см. Качеството на вълната е от 48-о до 58-о. Характерна особеност на вълната на овцете от породата Коридел (типична кросбредна) са нейната дължина, равномерна и правилна едра или по-малка къдрица с бял до светложълт цвят на серея и с блясък. Вълната притежава много добри физико-механични качества. Вълнодобивът при овцете-майки е 5,5-9 кг, а при кочовете - 7-11,5 кг. Овцете-майки тежат 57-80 кг, а кочовете - 80-113 кг. Кланичният рандеман е около 53%. Плодовитостта на овцете породата Коридел е добра и агнетата се отличават с голяма скорозрелост.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Линколн – овце за месо и вълна английски тип

Отглеждане на изключени от разплод агнета

Отглеждане на кочове

Тънкорунни породи овце

Осеменителната кампания на овцете трябва да се организира внимателно