Хранене на агнетаПрез бозайния перод основната храна за агнетата е майчиното мляко. През първите 15-20 дни агнетата трябва да бозаят по 4-6 пъти в денонощие, като до края на втората седмица не приемат друга храна. Добре развиващите се агнета към края на втората седмица след раждането започват да приемат ограничени количества концентриран фураж и листа от доброкачествено люцерново или детелиново сено. През първите дни те изяждат около 10-12 г концентриран фураж и 20 г сено дневно. През този период най-подходяща храна за агнетата са пшеничните трици, овесената ярма и нежното люцерново сено.

През втория месец в дажбите им постепенно се включват шрот, ечемичена ярма, а от сочните фуражи - ситно нарязани моркови. От концентрирания фураж агнетата изяждат до 160 - 180 г дневно и 270 г люцерново сено. Агнетата се пускат да бозаят при майките по три пъти на ден - сутрин, обед и вечер, като времето на бозаене е един час. През това време овцете трябва да се доиздояват, ако във вимето е останало мляко, за да се предпазят от мастит.

През третия месец изядената смеска достига дневно 600-700 г. Понеже концентрираните фуражи ограничават развитието на търбуха, агнетата трябва да се приучват да изяждат повече сено. Овцете може да се изкарват на паша заедно с агнетата на най-добрите пасища. Добре хранените агнета достигат на 3-тия месец жива маса 22-28 кг.

В боксовете на агнетата трябва да има винаги чиста и прясна вода за пиене.

След отбиването на шилетата освен пашата трябва да се осигуряват достатъчни количества концентриран фураж (300-350 г). Зимната дажба на шилетата трябва да съдържа около 400 г смеска от ечемик и овес, 0,5 кг люцерново сено, 0,6 кг ливадно сено и 0,6-0,7 кг цвекло. През втората половина на зимата на шилетата може да се дават слама от бобови култури и повече силаж (1 кг) вместо цвекло.