Ягодата започва да дава плод още през първата година след засаждането. Това е най-слабо студоустойчивото растение. Листата на ягодата измръзват при температура -10 градуса, а при -15 измръзват целите растения. При наличие на снежна покривка няма опасност от измръзване на ягодата. По-тежки поражения нанасят пролетните слани и застудявания. За да се радвате на добра реколта при засаждането на ягодите трябва да се съобразявате с изискванията на самото растение.

Ягодата не е капризна към почвените условия. Тя се развива добре почти на всякакъв тип почва, стига да е добре подготвен и наторена преди засаждането на ягодите. Това може да стане през лятото – юли/август, за да може растенията да се вкоренят добре и да дадат плод още през следващата година. Септември и октомври също са подходящи месеци за засаждане на ягоди, но има опасност от измръзване.

Ягодата се сади едно- и двуредово. Оставя се разстояние межди редовете около 60-70 см, а между растенията 15-20 см. Двуредовото засаждане на ягоди дава по-голяма реколта. Садят се на разстояние на 15-20 см, между редовете се оставя място 30-40 см. Двуредните засети ленти трябва да са 70-80см една от другата. Растенията за засаждане трябва да имат по 4-5 листа и добре коренова система. Препоръчително е мястото, където ще бъде засята ягодата да бъде там, където преди това са били отглеждани чесън, копър и бобови култури. Не трябва да засаждате след домати, краставици, картофи, зеле.

Друго изискване при отглеждане на ягоди е поливането и окопаването. Поливането зависи от засушаването, нормата вода при ягодата е 20-30 л/кв.м. това се прави и след обирането на плодовете. Първото окопаване е рано на пролет, плитко - до 4-5 см, преди цъфтежа още едно и задължително по една обработка след обирането на плода, и през есента.

При растежа си ягодите правят и ластуни, които изтощават растенията, затова трябва да се премахват, само през първата година от засаждането се оставят части от тях за уплътняване на реда.

Не забравяйте торенето - на 1 кв.м се внасят 8-10 кг органични торове, 60 гр суперфосфат и 30 гр калиев сулфат.

Отглеждането на ягодата може да става и по друг начин - по черен полиетилен. Растенията отглеждани по този начин презимуват по-добре, плодът е повече и е с по-добри вкусови качества. Гният по-малко и узряват по-рано. Запазва се влагата, а с това и хранителните вещества нужни за развитието на самото растение. Освен това и не маловажно, не се налага окопаването им. Засаждането става по следния начин: почвата се прекопава, оформят се лехи с ширина около 80 см. черния полиетилен се реже според дължината на лехата. Правят се отвори на растение 35 см между редовете и 20 см вътре в реда. Разстила се върху лехата и се затрупва добре с пръст в краищата. Ягодите се засаждат под отворите на полиетилена. Всяко растение се полива добре с вода.