Важни съвети за фермерите, които се занимават с производство на арона. Вижте изискванията към факторите на растеж и развитие на това растение.

Температура

Аронията се характеризира с голяма студоустойчивост. През зимата издържа без повреди студове до минус 30-35 градуса. Тя се развива най-добре при влажен и прохладен климат. Поради късния си цъфтеж през май и юни практически няма риск от повреди от повратни мразове и слани през пролетта.

Страда от големи горещини и засушавания, при което качеството и количеството на добива намаляват без напояване. За отглеждане на тази култура в България са подходящи припланинските и планински райони с надморска височина 1200-1500м на терени със северно изложение.

 

Вода

Аронията е твърде взискателна към почвената и въздушна влажност. Това се дължи на произхода й от райони с изобилна влага и равномерно разпределение на валежите. Кореновата и система е плитко разположена и не може да черпи вода от дълбоките слоеве на почвата. При годишна сума на валежите по-малко от 650-700мм задължително се налага напояване, за да се получат едри и сочни плодове.

Особена чувствителност към недостига на влага растенията проявяват по време на зреене на плодовете. При липса на влага през този период се образуват малки и спаружени плодове, а добивът намалява значително. По-пригодни за създаване на насаждения са северните склонове, характеризиращи се с по-добър воден режим отколкото южните.

 

Светлина

Аронията е много топлолюбиво растение и не понася засенчване. Светлината е важно условие за обилния цъфтеж и плододаване. При засаждане на сенчести места или в междуредията на други овощни култури, силно се намалява залагането на плодни пъпки.

Слаби резултати дават сгъстените насаждения от арония. Тя има слонност към образуване на голямо количество леторасти, сгъстяващи короната, при което плододаването се измества в периферните и части. Резитбата за просветляване е задължително мероприятие за предотвратяване засенчването на вътрешните части на короната.

 

Въздух

Аронията е димогазоустойчива. Вредните емисии в големите градове не и причиняват повреди. Развива се най-добре при висока атмосферна влажност и страда силно от горещите и сухи ветрове.

 

Почва

Аронията успява при всички видове почви с изключение на заблатените и каменистите. Най-подходящи за нея са плодородните почви със среден механичен състав и слабокисела до неутрална реакция /РН 5.5-7/.

Не понася много сухи, бедни и тежки, преовлажнени почви. Може да се отглежда на терени с високо ниво на подпочвените води до /70-80см/ подпочвена повърхност. Едно от ценните качества на аронията е отзивчивостта и към торене. Растението лесно усвоява минералните и органични торове, при което значително се повишават добивите.

Автор - Драган Брезовски

Вижте още:

Арония

Арония - отглежда се лесно, а плодът е извор на здраве