Сортовете ягоди според времето на узряване се делят на 4 групи - ранни, средно ранни, средно късни и късни.

Белруби

Белруби е френски сорт от групата на средно късните сортове ягоди. Растенията са силнорастящи и изправени, с голяма родовитост и добра размножителна способност. Плодовете на този сорт ягоди са двойно конусовидни и силно удължени, с удължена шийка и леко пресечен връх. Плодовете на Белруби са рубинено червени, с приятен външен вид и умерен аромат и сладко кисел вкус. Сортът Белруби е родовит, до много родовит в по-топлите райони. Установено е, че е слабо чувствителен на листни петна, средно на брашнеста мана и силно чувствителен на сиво гниене.

Кембридж фаворит

Кембридж фаворит е английски сорт ягоди от групата на средно късните сортове. Растенията са силно и разляторастящи, с добра родовитост и голяма размножителна способност. Плодовете на този сорт ягоди от първите беритби са доста едри, след което издребняват. Плодовете са привлекателни, светлочервени със слаб гланц, тъпоконусовидни и с малка шийка. Плодовото месо е оранжево-червено, доста плътно, с добър до много добър сладко-кисел вкус и умерен аромат. Сортът Кембридж фаворит е много родовит. Той проявява чувствителност на вирусни заболявания и на зимно-пролетни студове. Много е подходящ за отглеждане в тунели. Кембридж фаворит е средно чувствителен на сиво гниене, слабо - на брашнеста мана и листни петна, но страда силно от болести по корените.

Зенга Зенгана

Зенга Зенгана е широко разпространен немски сорт от групата на средно късните. Растенията са със силен растеж и гъсто облистване, с отлична родовитост и добра размножителна способност. Плодовете на Зенга Зенгана от първите беритби са едри, но от последните издребняват, което е особено силно в горещи и сухи райони. По форма са заоблени до тъпоконусовидни, с умерен гланц и без шийка, интензивно червени. Плодовото месо на този сорт ягоди е доста плътно, червено, специфичен аромат и с много приятен сладкокисел вкус.Сортът Зенга Зенгана е един от най-родовитите. Подходящ е за отглеждане в по-високите и по-влажни райони. Сортът Зенга Зенгана проявява толерантност към вирусни и коренови болести, много силно чувствителен е на сиво гниене и листни петна и страда доста от брашнеста мана.

Редгаунтлет

Редгаунтлет е английски сорт от групата на късните сортове ягоди. Растенията са средно, силно- и изправенорастящи, имат много добра жизненост и голяма родовитост и размножителна способност. Плодовете на Редгаунтлет от първите беритби са много едри, като тези от последните слабо издребняват. Плодовете са яркочервени със слаб оранжев оттенък и гланц, конусовидни до тъпоконусовидни. Дръжката е много жилава и трудно се откъсва. Плодовото месо е светлочервено, сравнително плътно, но по вкус отстъпва на другите сортове. Ароматът е недостатъчен. Този сорт ягоди зрее едновременно със Зенга Зенгана. Сортът проявява добре изразена ремонтантност, като плододава в края на лятото и началото на есента. Редгаунтлет не е чувствителен на болести по корените и на листни петна, средно чувствителен е на сиво гниене и на брашнеста мана. Заради голямата родовитост може да заема по-големи площи. Този сорт ягоди е ценен заради есенната реколта.

Роксана

Растението е умерено високо до високо, изправенорастящо и образува голям брой ластуни. Петурите на листата са средно едри до едри, леко улейовидни и удължени. Цветоносите са средно дебели, изправени и повечето от цветовете им са разположени наравно или малко над височината на листата. Плодовете са средно едри до едри от първите няколко беритби и дребни от последните. Плодовете са по-едри, подходящи предимно за консумация в прясно състояние.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Сортове малини

Сортове череши и схема за разполагането им

Сортове сливи

Сортове ябълки

Мушмула