Ягодата се засажда в парцели с големина от 5 до 20 декара. Най-подходящата форма на засаждане е едноредовата лента с разстояние между редовете 70-80 см и между растенията в реда - 15-18 см. През първите две години ластуните се прибират към реда, където се вкореняват, и по такъв начин се оформя непрекъсната лента с широчина 35-40 см. Ягодата може да се засажда и върху черно полиетиленово платно, широко около 120 см и надупчено в два реда на разстояние 35 см между редовете и 20 см в редовете. Платното се застила преди засаждането върху лехи, високи около 10 см и широки 75 см, като надлъжните му краища се засипват с почва, взета между лехите, където се прави плитка бразда. След това растенията се засаждат в отворите на полиетилена. Полиетиленът се запазва 2-3 години.

Срокове за засаждане на ягоди

Най-подходящият срок за засаждане на ягодата е от края на август до началото на октомври. Напоследък се практикува пролетно и лятно засаждане (април-май или юли) с разсад, получен през есента. Разсадът се изважда през ноември-декември, премахват му се листата, измиват се корените, подсушава се излишната влага и се нарежда в полиетиленови торбички, които се съхраняват в хладилник при температура -1, -2ºС.

Кога и как да садим ягоди?

Стартиране на грижите за ягодите

Грижите за ягодовите насаждения започват рано напролет със събиране и изгаряне на изсъхналите листа. След това растенията се подхранват с 10-15 кг амониева селитра на декар и се извършва първото окопаване на междуредията с култиватор на дълбочина 8-10 см. Покрай редовете се окопава ръчно на дълбочина 4-5 см. В края на цъфтежа около растенията се настила слама за предпазване на плодовете от замърсяване.

При отглежданите върху полиетилен ягоди обработки не се правят. Освен това полиетиленът замества сламата, пречи на плевелите да се развиват и запазва почвената влага.

След беритбата, която продължава няколко седмици, растенията са изтощени, почвата е утъпкана и силно заплевеляла. Това налага незабавно почистване, поливане, обработване и подхранване с 10-15 кг амониева селитра на декар. До есента се извършват още няколко обработки на почвата. С последната се внасят фосфорни и калиеви торове, ако има нужда от тях. На по-богати почви не бива да се прекалява с торенето на ягодата, защото се предизвиква силен растеж на листата и на ластуните за сметка на плододаването.

Ягодата е влаголюбиво растение и при засушаване е необходимо своевременно поливане. Особено необходими са поливните след беритбата, до началото на есента.

Ягодата може да се отглежда и в отопляеми оранжерии, в слънчеви полиетиленови оранжерии и тунели и др., където плодовете узряват много по-рано.

Ягодите - едни от първите плодове през пролетта

Икономически най-важните болести по ягодите

  • - брашнестата мана,
  • - сивото гниене,
  • - листните петна,
  • - кафявото гниене и
  • - някои вирусни болести

 

От неприятелите това са:

  • - ягодовото стъблохоботниче,
  • - кореновите хоботници,
  • - ягодовият акар и др.

 

Основните сортове са Покахонтас, Горела, Холидей, Кембридж фаворит, Белруби, Зенга Зенгана, Редгаунтлед и Веспер. Те зреят последователно през първите две десетдневия на юни.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ягодовите насаждения трябва да са чисти

Грижите за ягодите продължават и след беритбата

Кои култури са подходящи за предшественици на ягодите?