Портокалът, или по точно сладкият портокал (Citrus sinensis), е многогодишно вечнозелено дърво, което при отглеждане на открито достига на височина до 12 м, а при съдово отглеждане или в траншеи - до 2-2,5 м. Той има обикновено 2 растежни периода, по-рядко - три. Плододаването започва от 5 до 6 години. Плодовете са средно едри до много едри, кълбовидни до малко сплеснати, овални, крушовидни; окраската на плода е жълтооранжева или тъмночервенооранжева. Плодовото месо е оцветено жълто, ароматично, сочно, сладко или кисело-сладко, с превъзходен освежителен вкус.

Портокалът има същото стопанско значение, както и лимонът, но с тази разлика, че портокаловият плод се използва за консумация в прясно състояние много повече, отколкото този на лимона.

За родина на портокала се смятат югоизточна Азия - Индия, Виетнам и южен Китай.

Портокалът е разпространен във всички страни където се среща и лимонът. У нас портокалови дървета се отглеждат само при стайни и оранжерийни условия, но в значително по-малък размер от лимона.

Условията за растеж и развитие на портокаловото дърво са почти същите, както за лимоновия храст. Портокалът е по-взискателен по отношение на топлина и светлина и е малко по-устойчив на ниски температури. Портокаловите дървета и плодове са податливи на измръзване. Честа практика е ползването на пръскачки за покриването им с вода, когато се очаква падане на температурите под точката на замръзване. Това предпазва портокаловите насаждения, защото замръзването на водата отделя топлинна енергия, защитавайки листата при образуването на лед. Тънкият слой вода/лед също служи за изолация на листата от въздействието на студения вятър. За развитието и узряването на портокаловия плод са необходими от 180 до 200 дни. Портокаловото дърво е по-сухоустойчиво от лимона.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Отглеждане на цитруси в домашни условия

Ягодовите насаждения са чувствителни към ниските температури

Райска ябълка - храна на боговете

Арония

Мушмула