Лешникът се отглежда повече като храстовидно растение, но може да се формира и като дървовидно и то когато е присадено на дървовиден лешник. В нашата страна се отглежда лешник основно в любителски градини и в горския фонд.

Лешникът е най-рано цъфтящият овощен вид, формиращ отделно мъжки и женски цветове на едно растение, които имат голяма продължителност на цъфтеж. Опрашването се извършва от вятъра. Повечето сортове лешници са самостерилни и изискват чуждо опрашване. При храстовидните форми плододаването започва на 5-6-ата година от засаждането, а при присадените върху дървовиден лешник - на 2-3-ата година. При подходящи условия на отглеждане лешникът дава оптимални добиви в продължение на 10-15 години, след което се налагат резитби за подмладяване на плододаващата дървесина.

Лешникът е сравнително студоустойчиво растение. При нашите климатични условия не се наблюдават повреди от зимни студове, както и измръзване на цветове. Изисква почвена и атмосферна влажност, поради което най-добре вирее в крайбрежните ивици на морета и океани, на умерено плодородни, леки песъчливо-глинести и влажни почви. Не е взискателен към почвената реакция. В районите, където не се чувства влиянието на големи водни басейни е необходимо да се осигуряват по 2-3 поливки на лешниците през вегетацията.

Разстоянията на засаждане на лешника са 5-6 м между редовете и 4 м в реда. На по-богати почви междуредовите разстояния за засаждане на лешници се увеличават с 1 м. След засаждане едностъблените растения се съкращават на височина около 80 см, а храстовидните - на 5-6 пъпки от повърхността на почвата. Когато при последните се засаждат 2-3-годишни растения, те се съкращават на около 10 см от нивото на почвената повърхност. При едностъблените растения редовно се премахват издънките както от основата на стъблото, така и от кореновата система. На храстовидните форми резитба не се извършва първите 2-3 години от засаждането с цел да се оформи храста, а след това се провежда редовно резитба на лешника за просветляване и за премахване на силно застарели стъбла.

Агротехническите мероприятия за отглеждане на лешник са както при останалите дървесни овощни видове. Широко разпространена болест по лешника е брашнестата мана, срещу която се прилагат познатите механични и химични методи.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Болести и неприятели по орехите в насажденията

Технология за създаване и грижи за бадемова градина

Къдравостта по прасковата е трудно лечима болест с големи щети