Малините трябва да засадите в почва, където няма троскот, защото след това той вече не може да бъде унищожен. Силните и месести корени на троскота заглушават корените на издънките на малиновите растения дотолкова, че изобщо не може да се мисли за неговото оплевяване. Те извличат от почвата много хранителни вещества, от които малините имат нужда. Гъстата мрежа от корените на троскота затруднява и проветряването на почвата. Иначе малините растат по-добре и на по-леки, отколкото на по-тежки почви. Но тогава пък изискват много вода и хранителни вещества.

При избора на сорта на малините трябва да имате предвид, че има такива, които плододават веднъж, а други - два пъти. У нас се срещат сортове Български рубин, Шопска алена, Искра, Нюбург и други. Често срещани са сортовете Септември, който плододава два пъти и Виламет. Малиновите сортове се самооплождат, но ако се създадат условия за чуждо опрашване, се получава значително по-висок добив.

Малините се засаждат на редове, на по 50 см едно от друго, а междуредието не трябва да бъде по-малко от 1,50м. При засаждането трябва да се спазва условието шийката на корените, т. е. основата на издънката, да е заровена на няколко сантиметра в земята. Около засадените малини почвата се отъпква много здраво и накрая се полива. Добра издънка се получава, ако пръчките на малините се съкратят до 20 см, най-много до 30 см. Покриването на почвата около новозасадената малина с 6 - 8 см добре прегорял оборски тор в значителна степен улеснява прихващането.