Кюстендилската масловка е кръстоска между Харденпонтова масловка и Зимна деканка. Плодовете са едри, с тегло 260-270 г, с удължена крушовидна форма слабо асиметрични и къса дръжка. Плодовата кожица на този сорт круши е дебела, понякога неравна, почти суха, жълто-зеленикава, с ръждивокафяви петна и провлаци. Ръждавината е плътна и наподобява тази на Боскова масловка. По повърхността на плода има многобройни дребни и жълтеникави подкожни точици. Плодовото месо е белезникаво, плътно, масловидно, с приятен сладко-кисел вкус, сочно с много добри до отлични вкусови качества.

Плодовете са изравнени по форма, големина и оцветяване. Беритбената зрялост настъпва през втората половина на октомври, а консумативната - през декември. Плодовете на този сорт круши имат отлична съхраняема способност, каквато е и устойчивостта им на манипулация и транспорт. При обикновени условия, в мазе и подходящо изложение и температурен режим, крушите могат да се съхраняват свежи до март. В това отношение Кюстендилска масловка превъзхожда късно зреещия крушов сорт Пас Красан, чиито плодове изискват хладилно съхранение след беритбата, а това, увеличава стойността на плодовете, предложени на пазара през зимата. Плодовете на сорта Кюстендилска масловка са предназначени за десерт. По химичен състав на плодовото месо те не отстъпват на реномирания сорт Пас Красан.

Дървото е, умерено растящо, с пирамидална, средногъста корона. Подходящо е за формиране и като палмета италианска с наклонени клони. Съвместимостта му с подложките е добра. Сортът круши Кюстендилска масловка е студоустойчив, с добра до много добра устойчивост на късни пролетни мразове, както и с добра устойчивост на екстремни горещини и ниска атмосферна влажност през летните месеци. Сортът е практически устойчив на струпяването по крушата. Дървото е скороплодно, има редовна и много добра родовитост. Цъфтежа е късен - протича 2-3 дни преди този на майчиния сорт. Добри опрашители са Харденпонтова масловка и Оливие дьо Сер. Кюстендилската масловка е диплоиден сорт круши, добър опрашител е.

Сортът Кюстендилска масловка е подходящ за отглеждане на круши както в малки градини, така и в промишлени насаждения. Производството на круши от този сорт може да е по-ефективно от това на известните в страната къснозреещи крушови сортове, поради по-лесното им съхранение.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да си направим бордолезов разтвор?

Лешник

Бадем

Торене на овощните растения

Сортове круши