Дръвчетата през юни са в интензивен растеж
В този период най-важното за тях е да имат достатъчно влага и хранителни елементи. Напояването и торенето се отразяват много добре на растежа на леторастите и плодовете и на залагането на плодни пъпки. Сега е необходимо да се извърши една плитка обработка на почвата, като тя ще предпази от бързото изпарение на влагата. В по-младите овощни градини е добре да се мулчират околостъблените чаши, за да се запази почвената влага.

 


През юни протича естественият процес юнското опадване на завръзите. След приключването му, при необходимост се прилага и изкуствено прореждане на плодовете в плододаващите градини. Целта на прореждането е оптимизиране броя на плодовете, които да се едри и по-качествени. При ябълките и крушите прореждането се прави към края на юни и в началото на месец юли. През юни започва и залагането на плодните пъпки за следващата година при костилковите видове. Семковите имат нужда от  изкуствено прореждане на плодовете. В някои години ябълковите дървета биват силно претрупани със завръзи, от които се формират голямо количество малки, некачествени плодове. Това се получава, защото дървото не е в състояние да осигури на всички завръзи необходимите количества хранителни вещества. То е изразходвало голямо количество от тях в процеса на интензивен цъфтеж.

 


Повечето малки, некачествени плодове, се формират вътре в короната и на клонките от долните етажи, по-близко разположени до земята, където малко проникват слънчеви лъчи. Част от тези плодове окапват сами, но някои остават и за да се развиват на дървото големи плодове, част от тях трябва да се премахнат ръчно. Прореждането се осъществява когато плодовете достигнат големината на орех и излишните плодове се премахват ръчно. Вътре в короната и на клонките от първите етажи на всяко съцветие се оставят по не повече от 1-2 плода от по-голям размер. По страничните клонки и периферията на короната може да се оставят до 2-3 най-големи плода на съцветие. Всички останали се отстраняват внимателно.

 


Ползата от прореждането на плодовете е многостранна. Тази операция може да се направи и при крушите, ако там има също много завръзи. Така се помага не само за увеличаване на размера на плодовете през текущата година, тя помага за формирането на цветните пъпки за следващата година, ако прореждането е направено навреме когато плодът е още малък. Прореждането на завръзите при някои сортове дава възможност частично да се отслаби и дори да изчезне алтернативното плододаване, особено при млади дървета до 12-15 годишна възраст.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ореховите дървета са подходящи за по-големи градини

Черешова муха - най-опасният неприятел на черешата и вишната

Отглеждане на лешник - особености