Бадем
Биологични особености

Изисквания към климата и почвата. Бадемът успява най-добре в места с къса и без големи температурни колебания зима, с ранна и топла слънчева пролет и продължително лято. Местата с повратни студове са неблагоприятни. По-устойчив е от кайсията и прасковата. През дълбокия зимен покой плодните пъпки могат да пострадат при температури под -22 до -24 градуса Целзий, а клонките, клоните и стволът мръзнат при по-продължителни застудявания под -27 градуса. С пролетното пробуждане чувствителността към студ расте. През бутонизацията пъпките мръзнат при температура под -8 градуса, а непосредствено преди цъфтежа страдат при температури под минус 3-4 градуса. За напълно отворените цветове в масовия цъфтеж са опасни и застудявания от минус 1,5 до минус 2,5 градуса. Младите завръзи мръзнат при минус 1 до минус 1,5 градуса.
У нас бадемът успява до 600 м надморска височина.
Този вид има дълбока коренова система и притежава способност да хвърля част от листната маса при засушаване, което го прави по-издържлив на суша. Той обаче реагира много положително на напояване при засушаване, като добивите могат да се удвоят. Макар и най-малко взискателен към почвата между отглежданите у нас овощни видове, бадемът не се развива добре на твърде бедни и плитки почви, както и на много тежки неотцедливи, студени почви с близки подпочвени води. Предпочита почви с неутрална реакция. Изисква по-дълбоки почви.
Сортове. Бадемовите сортове се делят на книжночерупкови, мекочерупкови и стандартночерупкови - полутвърди.
Нон парел - произхожда от Калифорния, проявява се като родови сорт. Плодовете са средно едри, продълговати, с извънредно крехка черупка, ядката е добре развита, с приятен вкус и аромат. Зрее през втората половина на август.
Десертен - дърво с умерен растеж, плодът дава изобилно и редовно.
Приморски - руски сорт, дърво със среден до умерен растеж като плодовете са средно едри, черупката крехка, ядката единична, сладка и слабо ароматна. С много добро качество, узрява през втората половина на септември.
Дабков сорт - местен сорт, разпространен във варненско. Дървото е средно, с добро и сравнително редовно плододаване. Плодовете са средно едри, конусовидни, със заострено връхче и ароматична ядка с много добро качество.

Формиране на подобрена етажна корона
Подобрената етажна корона има водач и 5-7 скелетни клона със скелетни разклонения. Височината на стъблото е обикновено 50-60 см.

Принципи при резитба на дръвчета в млада възраст
Резитбата е основна операция при отглеждане на плодни дръвчета. Особено важна е тя в началния (младенчески период) на дръвчетата преди да встъпят в плододаване.

Резитба за плододаване при подобрена етажна корона
Плододаването на овощните растения започва още преди да е приключило формирането на короната. През този период обаче не се налагат специални резитби за регулиране на плододаването.

Резитба на прасковата след повреди от студ
След повреди от студ резитбата на прасковата зависи както от степента на повредите, така и от възрастта на дърветата.

Резитба на череша
Черешата естествено образува просветлена корона. Тя се нуждае от ограничена резитба, главно за формиране. При черешата прореждането намира слабо приложение.

Основни агротехнически мероприятия в овощните насаждения
За климатичните условия на нашата страна най-подходящо е поддържането на почвената повърхност в черна угар, което се постига чрез есенна оран след листопада на дълбочина 16-20 см.