Ангелина МихайловаОт средата на пролетта до края на есента все има опасност от зараза в лозето. Маната по лозата (Plasmopara viticola) се развива от средата на пролетта до края на есента. Напада всичките зелени части на растението. Хладното и влажно време са рай за болестта. По младите нарастващи листа се образуват бледозелени, закръглени разливащи се петна, които са наречени мазни. Те се виждат ясно през преминаваща светлина. По обратната страна на върху петната се наблюдава бял спорообразуващ налеп. Петната се разрастват, стават жълто-кафяви, деформират листа и той по-късно изсъхва. Това е хлоротичната форма на болестта. По напълно развитите листа петната са дребни, ъгловати, ограничени между жилките на листа. Това е мозаичната форма на маната по лозата. Тя поразява и листните дръжки, мустаците, зелените леторасти и чепките. По тях се образуват воднисти петна със жълто-зелен цвят, които се покриват с бял спорообразуващ налеп. Силно повредените леторасти се изкривяват, а листата окапват. Поразените чепки потъмняват, изсъхват и накрая гроздът опада. Цветовете и младите завръзи обилно се покриват с плесен и бързо загиват. Тези повреди са известни като форма сиво гниене.

В по-късен период – от големина на грахово зърно до оцветяването на гроздето, заразата се пренася към дръжката на чепката, причинява завяхване, мумифициране и окапване на зърната. Освен това засяга отделни чепки и цели гроздове. Това е формата кафяво гниене.

Благоприятни условия за покълване на спорите и заразяване се появяват, когато температурата на въздуха е от 10 до 24 градуса и има водни капки по листата в продължение на 2-3 часа.

Честите превалявания, росата, влажното време, закъснялото кършене и едностранчивото азотно торене спомагат за силното развитие на маната и е бич за лозовите масиви.

Препаратите - според развитието на болестта

Първото пръскане ще направите, когато забележите първото петно. Може да третирате предпазно през 7-10 дни от началото на развитие на лозата до две седмици преди цъфтежа. При сухо време през пролетта и до средата на лятото броят на предпазните пръскания се намалява до 1-2 и то задължително по време на цъфтежа и образуването на плода. Предпазните пръскания се извършват с 1-процентов бордолезов разтвор или дитан М-45 – 0,2 на сто. Ако болестта се е развила масово, тогава трябва да използвате някои от системните фунгициди: верита ВГ – 0,2 на сто, шавит Ф – 0,2 на сто, куадрис 25СК – 0,075 на сто, еклер 49 ВГ – 0,05 на сто.