Гъмза

Гъмза е местен, много родовит и с високи качества винен сорт грозде. Има обаче сериозен недостатък - зърната му лесно се пукат и се нападат силно от сиво гниене. През някои години гроздето изгнива почти изцяло. Гроздовете са средно големи, сбити. Зърната са средно едри, сферични и тъмносини. Гъмза е изключително винен сорт грозде. При стъблените формировки може да се реже само на чепове, а при резитба Гюйо - с по-къса плодна пръчка (до 10-12 очи).

Евмолпия

Лозите от сорта Евмолпия имат умерен до силен растеж и висока родовитост. Гроздето узрява около началото на септември. Гроздът е голям до много голям, коничен, разширен в основата, понякога с крила. Зърното е дребно, овално, сладко-кисело, със сочна консистенция. Кожицата е тънка, жилава, обагрена интензивно черно, покрита с восъчен налеп.

Вината съзряват бързо и са годни за консумация още в годината след гроздобера. Вината са с достатъчно алкохол, свежи, екстрактивни, имат кристална бистрота, плътен рубиненочервен цвят, слаб плодов аромат и хармоничен вкус, по който много приличат на добрите маврудови вина.

Каберне Совиньон

Каберне Совиньон се отличава с малки до средно големи, сбити, цилиндричноконични, понякога крилати гроздове. Зърната са дребни, кръгли, сочни, сладки и вкусни. Кожицата е дебела, жилава, тъмносиня до синьо-черна, с обилен восъчен налеп. Гроздето узрява през второто десетдневие на септември. Сортът е силно растящ. Каберне Совиньон се отличава с много голяма родовитост, висока студоустойчивост и сравнително добра сухоустойчивост. Каберне Совиньон не страда много от обикновено гниене. По-силно се напада от болести и неприятели. Стопанско-технологичните си качества развива най-добре, когато се отглежда на стъблени формировки със свободно растящи леторасти. Каберне Совиньон изисква дълбоки почви с добър воден режим. От гроздето се произвеждат червени трапезни вина със световна известност.

Мавруд

Гроздовете на Мавруд са големи, крилати, полусвити до рехави. Зърната са дребни, с дебела тъмносиня ципа. Мавруд е родовит, къснозреещ сорт грозде. Гроздето има добра захарност и е богато с киселини и багрилни вещества. Не е подходящо за консумация в прясно състояние. Мавруд има добра устойчивост на сиво гниене. При резитба Гюйо се оставя една плодна пръчка с 11-13 очи, а при стъблени формировки се реже на чепове и стрелки.

Мелник 55

Лозите от сорта Мелник 55 се отличават със силен растеж. Технологичната зрелост на гроздето настъпва през третата десетдневка на септември. Родовитостта е висока. Гроздът е средно голям, цилиндричен, рядко и крилат с едно крило, сбит до полусбит. Зърното е средно едро, овално. Кожицата е дебела, тъмносиня, с дебел восъчен налеп, с кафяви точици. Консистенцията е сочна, с хармоничен вкус.

Технологичната зрелост на гроздето настъпва при много благоприятни стойности за получаване на висококачествени червени вина. Получените вина са от изключително високо качество - тъмно обагрени, алкохолни, високоекстрактивни с оптимано съдържание на органични киселини, което ги прави много хармонични. Особено приятен е техният аромат, специфичен за сорт Мелник.

Мелнишки рубин

Лозите от сорта Мелнишки рубин се отличават със силен растеж. Гроздето узрява около средата на септември. Родовитостта на лозите е много добра. Гроздовете са едри, крилати, с едно крило. Зърното е овално, с дебела, тъмнооцветена кожица. Консистенцията е сочна, до слабо месеста, с тъмно обагрен сок (характерен белег). Високото качество и съставът на гроздето от сорт Мелнишки рубин са добра предпоставка за получаване на висококачествени вина. В кожиците няма натрупване на диглюкозида малвин.

Мерло

Мерло е френски сорт, подходящ за висококачествени червени вина. Гроздовете са средно големи, крилати, полусбити. Зърната са средно едри, с жилава тъмносиня ципа. Сортът Мерло узрява малко преди сорта Памид.

Мерло има добра родовитост и средна устойчивост на студ и сиво гниене. Подходяща за него е резитбата Гюйо на една или две плодни пръчки. Подходящ е и за стъблено отглеждане и тогава се реже на чепове и стрелки. Мерло е изключително винен сорт. Има висока захарност и съдържа достатъчно киселини. В съчетание със сорта Каберне Совиньон от него във Франция се добива прочутото вино Бордо.

Памид

Памид е стар местен сорт за производство на червени вина. Гроздовете са средно големи, полусбити, цилиндрични. Зърната са средно едри, слабо продълговати, розово-червени до тъмночервени. Ципата е крехка, а месото има добри вкусови качества. Сортът е родовит и е подходящ за къса резитба - чашовидна, кордон Роая, двустранен кордон и др. При резитба Гюйо се оставя само една плодна пръчка. Има добра студоустойчивост. Гроздето е с добра захарност, но с малко киселини. Памид се използва за консумация в прясно състояние и за вино. Виното е приятно, но е бедно на киселини и боя.

Пино ноар

Гроздовете на Пино ноар са малки, цилиндричноконични или цилиндрични, силно сбити. Зърната са дребни, кръгловати, често деформирани поради сбитостта на грозда. Месото е вкусно, сладко, сочно. Кожицата е средно дебела, жилава, синьо-черна. Гроздето узрява към края на август-началото на септември. Лозите са слабо растящи, но с добра родовитост.

Не проявяват склонност към изресяване и милерандаж. Гроздето е устойчиво на обикновено гниене. Сортът Пино ноар е сухоустойчив и студоустойчив. Реагира добре на високостъблените формировки. Пино ноар е много ценен винене сорт грозде. В по-хладните полупланински райони от Пино ноар се произвеждат висококачествени червени трапезни вина, десертни вина и шампански виноматериали.

Плевенски колорит

Лозите на сорта Плевенски колорит имат добра растежна сила, висока родовитост и добивност. Гроздът е средно голям, коничен, рехав. Зърното е средно голямо, овално, тъмносиньо, с дебела здрава кожица и изключително интензивно обагрени кожица и месо.

Физиологичната зрелост на гроздето настъпва към края на август, а технологичната - в началото на октомври.

От Плевенски колорит се получават интензивно червено оцветени трапезни вина, плътни, екстрактивни, с хармоничен вкус и специфичен плодов аромат.

Сортът Плевенски колорит е практически устойчив на мана и гниене.

Рубин

Сортът Рубин е причислен към групата на средно ранните винени сортове грозде. Вегетационният период е 152 дни. Гроздето узрява около 15 септември. Притежава редовна и добра родовитост. Гроздът е средно голям, коничен, понякога цилиндрично-коничен, много често с едно или две крила. Зърното е малко до средно голямо, закръглено, много сочно и сладко, свежо по състав и консистенция, типично за винените сортове. Кожицата е тъмносиня с дебел восъчен налеп, здрава, устойчива на напукване и гниене, богата на багрила и танин.

Сортът Рубин е подходящ за получаване на трапезни и десертни сладки и полусладки вина без спиртоване и със спиртоване. Младите вина са интензивно оцветени, с тъмнорубинов цвят, специфичен за сорта аромат, свежи, плътни, екстрактивни, но доста тръпчиви и грубовати, като в процеса на стареене вкусово се подобряват.

Руен

Сортът Руен има добър афинитет с разпространените у нас подложки. Руен е средно зреещ сорт грозде. Гроздето узрява между 15 и 20 септември. Продължителността на вегетационния период е 153 дни. Има добра родовитост при смесена резитба с една или две плодни пръчки. Гроздът е средно голям, коничен, сбит. Зърното е дребно, закръглено. Кожицата е плътна, здрава, тъмносиня, покрита с дебел восъчен налеп. Сокът е безцветен, а кожицата - богата на багрилни вещества.

Получените вина са тъмночервени, екстрактивни, свежи, трапезни, с хармоничен вкус.

Сира

Гроздовете на сорта Сира са средно големи, крилати, полусбити. Зърната са средно едри до малки, овални. Кожицата е средно дебела, жилава, синьо-черна, покрита с обилен восъчен налеп. Консистенцията е сочна. Сокът е с неутрален цвят.

Сортът Сира е силно растящ, среднозреещ. Не е склонен към изресяване и милерандаж. Технологичната зрелост на гроздето настъпва през втората половина на септември. Чувствителен е към хлороза, акари и сиво гниене. От него се произвеждат високоалкохолни, добре оцветени червени вина, годни за стареене, с много високо качество. Вината са фини, с аромат на теменуга, маслина и с малко киселини.

Сторгозия

Лозите на сорта Сторгозия са изравнени по хабитус, имат силен растеж и висока родовитост. Гроздът е средно голям, цилиндричноконичен, сбит до полусбит. Зърното е дребно, сферично, тъмносиньо, покрито с обилен восъчен налеп. Кожицата е тънка, жилава, сокът - безцветен, консистенцията - сочна, вкусът - хармоничен.

Полученото червено трапезно вино е много интензивно обагрено, високоалкохолно, плътно, меко, екстрактивно, хармонично и не съдържа диглюкозида малвин.

Сторгозия се отнася към групата на среднозреещите червени винени сортове грозде. Физиологичната зрелост настъпва към средата на септември, а необходимите за приготвяне на качествени вина захари и киселини се натрупват през втората половина на септември.

В сорт Сторгозия са съчетани комплексна устойчивост спрямо студ, мана и сиво гниене.

Широка мелнишка лоза

Широка мелнишка лоза е местен сорт за приготвяне на червени вина, отглеждан в района на Петрич и гр. Сандански. В останалите части на страната не се среща, защото узрява много късно. Гроздовете са над средно големи, цилиндрично-конични, полусбити до сбити. Зърната са средно едри, овални. Ципата е дебела, тъмносиня, с изобилен восъчен налеп. От него се приготвя прочутото мелнишка вино. Широка мелнишка лоза има добра родовитост и устойчивост на сиво гниене. Изисква резитба на по-къса плодна пръчка. Може да се отглежда високостъблено и тогава се реже само на чепове.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Армира - типичен десертен сорт грозде

Наторяването увеличава продуктивността на лозата

Измръзване на лозите през зимата

Мана по лозата