Сортът Марица е получен от кръстосването на сортовете Бикан X Риби мехур и Кардинал. Листът е средно голям до голям, много дълбоко нарязан, петделен, слабо мрежестонабръчкан, отдолу четинест. Дръжката му е средно дълга, виненочервена.

Гроздът е голям, коничен, понякога крилат с едно крило, рехав. Дръжката му е дълга, дебела, жилава. Средната маса на един грозд е около 370 г.

Зърното е едро, овално. Кожицата му е средно дебела, крехка, тъмносиня. Консистенцията му е месеста, хрупкава. Вкусът му е приятен, леко мискетов. В едно зърно има 2-3 семена. Средната маса на едно зърно е около 6 г.

Сортът Марица спада към групата на ранните сортове. Гроздето му узрява около средата на август.

Лозите му са силно растящи, с добра родовитост. При стъблено отглеждане изисква резитба със смесени плодни звена - чепове с по 2 очи и плодни пръчки с по 12-14 очи. Средният добив от лоза при средностъблена формировка е около 6,3 кг.

Сортът Марица не е склонен към изресяване и милерандаж. Лозите му не са устойчиви на ниски зимни температури. Развива се и плододава добре върху подложката SO4. Изисква плодородни, дълбоки почви с лек механичен състав и напояване.

Сортът Марица е типичен десертен сорт грозде. Във физиологична зрелост гроздето съдържа около 17,5% захари и 6 г/л титруеми киселини. То е с много добра транспортабилност и запазва добре външния си вид след беритбата. След узряването се задържа дълго време свежо върху лозите.

Сортът Марица може успешно да се отглежда при надморска височина до 600 м.