При избора на сортовете лози е препоръчително да се ползват съветите на специалистите, да се съобразят с фактори като конюнктурата на пазара и възможността за дългосрочна реализация на продукцията. Успехът на лозаря е в пряка зависимост от добре подбраните сортове лози. Основни съображения при подбора на определен сорт грозде са общата температурна сума на района и направлението за използване на продукцията.

Обща температурна сума на района

Температурата на района е важен фактор за правилното развитие и узряване на лозето. Този фактор е първият, с който лозарят трябва да се съобрази и да ориентира своето производство.

  • В райони с обща температурна сума над 3700°С са подходящи сортове грозде за прясна консумация червени сухи, сладки вина и стафиди.
  • В райони с обща температурна сума 3500-3700°С подходящи сортове грозде за сума бели сухи вина, пенливи вина, конячен дестилат и сокове.

Направление за използване на продукцията

Десертно грозде

Трябва да се подберат няколко сорта с различен срок на зреене с цел създаване на „конвейер” от десертно грозде за равномерно разпределение на трудовото напрежение и оптимална пазарна реализация на продукцията. Подходяща за такава цел е следната сортова структура: Черна перла, Супер ран Болгар, Брестовица, Хамбургски мискет, Болгар, Блек перл и Петричка есен. Този сортов набор осигурява грозде за пазара от края на юли до края на октомври и средата на ноември. Последните четири сорта дават подходяща продукция и за съхранение до средата на март.

Винено грозде

При създаване на винено лозе не трябва да се отива към многосортие. Желателно е да бъде специализирано насаждението за производство на вино с контролиран произход за наименование или най-много да се застъпват по два сорта за облекчаване на трудовото напрежение при беритбата и реализацията на гроздето.

  • За червени сухи вина подходящи са сортовете: Памид, Гъмза, Мавруд, Широка мелнишка лоза, Мерло, Каберне совиньон и др.
  • За бели сухи вина изборът трябва да се направи от сортовете Димят, Мискет червен, Пино шардоне, Орфей, Варненски мискет и др.
  • За естествено пенливи вина трябва да се застъпват сортовете Пино шардоне, Совиньон, Мавруд и др.
  • За десертни вина изборът е по-ограничен: Тамянка - бяла и червена, Мискет отонел и Пловдивска малага. Сортовете Димят и Юни блан са единствените подходящи за конячни виноматериали.
  • За сокове рентабилно проризводство може да се осигури от сортовете Наслада, Дружба, Сторгозия, Никополски мавруд, които са много родовити, високодобивни и практически устойчиви на икономически важните болести по лозата мана и оидиум. По изключение в отделни години при тях се налага извършването на едно пръскане с фунгициди.
  • За производство на стафиди подходящи са сортовете Русалка, Тракийска перла, Флейм сидлес и др.
  •  
  • ВИЖТЕ ОЩЕ:
  • Вирусни болести по лозата и защита
  • Изисквания на десертните сортове лози към климата

  • Супер ран Болгар спада към групата на много ранните сортове грозде

  • Наторяването увеличава продуктивността на лозата