Беритба на десертно гроздеГроздето е нежен плод, който изисква внимателно бране и превозване, за да може да стигне в добро състояние до консуматора. Известно е, че всички гроздове от даден сорт не узряват едновременно. Това налага десертното грозде да се бере на няколко пъти („няколко ръце"), като се обират само добре узрелите гроздове. Беритбата на десертно грозде трябва да става внимателно, като гроздът се хваща за дръжката, която се прерязва с ножица. Отрязаните гроздове се нареждат в щайги с дръжките нагоре само на един ред. Стремежът е да не се повредят зърната и да не се изтрие прашецът по ципата, с което се влошава външният вид и се намалява трайността на гроздето.

Гроздето се бере в сухо време, след вдигане на росата. Ако са паднали дъждове, изчаква се да се изпарят водните капки по зърната и листата. Поставеното в щайги мокро грозде е изложено на бързо гниене. За предпочитане е гроздоберът да се извършва сутрин и привечер, когато е по-хладно, и да се избягват горещите часове през деня. Набраното грозде не бива да се оставя на открито под действието на преките слънчеви лъчи.

При беритбата на десертно грозде за износ още при отрязването гроздето се почиства от загнилите зърна. При манипулирането се отстраняват внимателно дребните, повредените и сухите зърна. Гроздът се хваща за дръжката и със специални ножички с тънки върхове се почиства. Когато връхните зърна са недоразвити и недобре узрели, отстранява се целият връх.

Почистените гроздове се нареждат в специални щайги с опаковка така, че върхът и дръжката на грозда да лежат отдолу. Те се притискат леко един до друг, а празнините се запълват с късове от гроздове. Нареждат се два реда грозде и лицето се изравнява. Така гроздето не се размества при пренасянето.