Ефективното използване на работните коне зависи преди всичко от тяхното хранене. При съставянето на дажбите на конете е необходимо да се знае, че основният източник на мускулна енергия, от която зависи работоспособността на коня, са въглехидратите, следвани от мазнините и белтъчините. Работните коне имат голяма нужда от минерални вещества, поради което в дажбите им трябва да се включва редовно готварска сол. Техните ежедневни дажби трябва да съдържат задължително груби, концентрирани и сочни фуражи.

От грубите фуражи най-подходящо за хранене на работните коне е сеното от ливадни и бобови растения. Ливадното сено може да се дава самостоятелно, но бобовото трябва обезателно да се смесва с него.

Вторият по значение обемист фураж е сламата - ечемичена, ръжена и овесена, която е най-хранителна. В изключителни случаи може да се дава пшеничена слама, но обезателно след като се преработи.

За хранене на работните коне подходящи са и кореноплодните фуражи. Например кръмното цвекло и морковите могат да се дават дневно до 15 кг на дунавските коне и до 25 кг - на тежковозните коне. Количеството на суровите картофи варира от 4 до 6 кг.

От концентрираните фуражи най-подходящ за хранене на конете е овесът, тъй като съдържа големи количества въглехидрати, мазнини и белтъчини. За предпочитане е едрозърнестият овес, който е обвит от бяла или светложълта тънка люспа.

Полезно е да се знае, че овесът се заменя успешно с царевица, която може да се дава дневно по 5-6 кг, без това да се отрази неблагоприятно на здравето на животните. При по-големи количества конете бързо наддават на тегло, но при работа рязко отслабват и бързо се уморяват. Ечемикът, пшеничните трици и слънчогледовият шрот също са много подходящи концентрирани фуражи.

Зелените храни имат особено важно значение за правилното хранене на конете, защото не само съдържат необходимите хранителни вещества, но са вкусни и лесно усвоими. На пасището се възстановява нормалната обмяна на веществата при животните, което е от първостепенно значение за тяхното здраве. Освен това подобрява се състоянието на копитния рог, което има голямо значение за тяхната работоспособност.

Необходимо е да се знае, че конете задоволяват напълно нуждите си от хранителни вещества, ако поемат дневно по 50-60 кг трева. Те обаче не бива да се пускат на паша след дъжд или при наличие на роса, защото има опасност от поява на колики.

Когато конете извършват лека работа, трябва да получават предимно груби фуражи. Те се залагат 4-5 пъти през денонощието, като по-голямата част се дава вечер. При тежка работа животните трябва да се подхранват и през почивките.

Конете не пият повече вода отколкото им е необходимо, поради което трябва да се оставят спокойно да удовлетворят жаждата си, която е по-мъчителна за тях отколкото глада. Те трябва да получават вода поне 3 пъти на ден, като температурата й е 8-12°С.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Цвят на косъма на конете

Болести по конете

Хафлингер - порода коне с универсални качества