Основните принципи на хранене на конете са се формирали в продължение на векове и са издържали изпитанието на времето. Днес ние знаем много повече за техните научни основи и те работят по същия начин, както преди индустриалната революция. Всички те имат еднакво важно значение, но са изброени в такъв порядък, че се замисляме върху процеса на хранене на своите животни.

Принципи на правилното хранене на конете

  • Конят трябва винаги да имат достъп до прясна и чиста вода;
  • Храненето трябва да бъде в съответствие с темперамента и състоянието на коня;
  • При хранене трябва да се взема под внимание теглото на коня;
  • Храненето на конете може да бъде направено след работа, а не преди това;
  • Да се хранят с такава храна, която има високо съдържание на фибри за поддържане здравето на червата. Около 50% от порциона трябва да се състои от груба храна;
  • Да се хранят според теглото, а не според обема на фуража – претегляйте сеното със стандартна мрежа;
  • Прието е конете да се хранят всеки ден по едно и също време. Конете бързо си изработват навик и обичат да спазват режим;
  • Храната се дава на малки порции, но често в съответствие с физиологията на храносмилането на конете. На всяко хранене трябва да се падат до 2-2,5 кг. Фураж;
  • Използвайте фуражи само с високо качество. Не хранете конете с фуражи, които могат да съдържат мухъл;
  • Всички промени в диетата се въвеждат постепенно, за да се намали риска от нарушения в храносмилането;
  • Не натоварвайте коня веднага след хранене. След хранене трябва да минат два до три часа преди коня да започне работа. Не се дава храна и веднага след работа, а един час след това.
  • ВИЖТЕ ОЩЕ:
  • Болести по конете
  • Хафлингер - порода коне с универсални качества

  • Белгийски тежковозни породи коне