френско гроздеФренското грозде се размножава по вегетативен начин. Най-добре е да си купите посадъчен материал. Ако обаче не успеете да намерите, в случай че отглежданите от вас, от съседите или от близките ви растения не са заразени от пъпков акар или от вирусната болест Реверсия, можете да си произведете сами посадъчен материал.

Основният и най-подходящ начин е чрез вкореняване на зрели или зелени резници. За ограничено размножаване на френско грозде  можете да разделите млади (до 5-6-годишна възраст) храсти на две-три части, при възможност с най-слабо нараняване на коренището. Специално за червеното и бялото грозде, тъй като по-трудно се размножават с резници, можете да приложите начина за размножаване чрез вертикални отводи или хоризонтални отводи. Резниците се събират наскоро след листопада. Изрязват се едногодишни, много добре развити издънки, дълги над 45-50 см и се нарязват на парчета с дължина 18-20 см. Желателно е долният отрез да бъде от 1 до 3-4 см под пъпка, а горният - 1-2 см над пъпка. Засаждат се за вкореняване наесен или към края на зимата, с 1-2 пъпки над земята като във втория случай се държат на студено място в навлажнен промит речен пясък. Необходимо е вкоренилището да се окопава и да се полива редовно. Най-важни са поливките през април-май, когато се образуват първите корени. При добри грижи растенията са готови за изваждане още през есента на същата година. Те трябва да имат едно-две до три клончета с дължина поне на едното над 35-40 см и основни корени с дължина над 20 см. Обикновено прихващането при касиса е над 50-60%, а при другите видове френско грозде - под 30-35%. Ето защо е желателно другите видове френско грозде да се размножават със зелени резници. Може да се използват зелени издънкови леторасти през май докъм средата на юни, от които се подготвят резници с дължина 10-12 см, като се намаляват листата чрез изрязване на части от петурите им. Резниците се поставят в парник, в който предварително над почвата се посипва пласт пясък или субстрат, като над повърхността остават едно или две колена (възли) с намалена листна повърхност. Полагат се грижи за редовно овлажняване и засенчване, особено през първите 20-25 дни.

Размножаване на френско грозде чрез вертикални отводи се прави, като предварително на храста се извършва по-силна резитба. Основата на храста, в който са оставени само едногодишни клончета издънки и няколко 2-3-годишни стъбла, се загърля двукратно с пръст - на височина 8-10 см в края на април и втори път след около 3 седмици с 6-8 см почва. Така загърлените и вкоренени издънки се изваждат след листопада, като недостатъчно вкоренените се засаждат отново за допълнително вкореняване.

Към облагородяване на френското грозде се прибягва само в случаите, когато ще се отглежда стъблено като малки дръвчета предимно с декоративно предназначение. За подложки най-често се използват семеначета от златисто, а по-рядко от миризливо грозде. Присажда се рано напролет чрез английска копулация или на страничен зарез.