Кои са причините, които предизвикват атонията (отпускането, обездвижването) на търбуха?

Главна причина за възникване на атонията на търбуха при говедата е хранителният режим - хранене продължително време с трудносмилаема и груба храна, богата с влакнини (слама, изсушен царевичак, грубо сено и др.), хранене само с концентрирана и водниста храна (цвекло, зеле, бози, каши и др.), без да се дава достатъчно груб фураж, приемане на много студена вода и замръзнал фураж, недостатъчно сдъвкан фураж в резултат на лакомото поглъщане. Смущения в работата на предстомашията причиняват и неправилните зъби, възпалението на лигавицата па устата, преумората, а също така отглеждането при лоши условия (неподходяща температура, влажни помещения), много силният шум и грубото отношение към животните, влизането на чужди хора или появяването на нови животни.

Атонията на търбуха може да настъпи и при отделяне на новороденото от неговата майка, при тежки раждания, при продължително транспортиране или при напреднала възраст. Атонията на търбуха може да бъде признак, съпътствуващ и заразни болести, недоимъчни болести, отравяния, травматичен ретикулоперитонит и др.

Какви са признаците на атонията на търбуха?

Животното не преживя редовно. Апетитът е намален (че се изяжда определената дажба). Намалява млекодобивът. Движенията (перисталтиката) на търбуха са намалени по брой (4-6 за 5 минути). Не се наблюдава нарушаване на общото състояние на животното (пулсът, дишането и вътрешната телесна температура са нормални). Изпражненията не са променени, в редки случаи може да бъдат по-сухи.

При остро протичане на процеса изходът е благоприятен. Животното оздравява за 3-4 дни. Ако не се вземат мерки за лекуване, атонията на търбуха става хронична. Животното започва да слабее, млекодобивът намалява, развива се анемия и се уврежда черният дроб.

Как се лекува атонията на тьрбуха и как се предпазват животните от това заболяване?

Дават се очистителни средства (натриев сулфат, магнезиев сулфат по 700-800 г на говедо). За да се засилят движенията на предстомашията и да се увеличи апетитът, дават се спирт по 40-50 см3, разреден в 1 л вода, 3-4 пъти дневно, течна бирена мая но 2-3 л или суха по 1 кг.

За да се предпазят животните от атония на търбуха, първото условие е да не се хранят само с груб фураж. Към храната се прибавят силаж, цвекло, тикви и др. От оборно към пасищно отглеждане и обратно трябва да се преминава постепенно.