Как виждат кравите? Кое ги стресира? Защо се облизват? Ежедневно животновъдите се грижат за добитъка, но наистина ли разбират поведението му? Как кравите общуват и изследват света, разяснява Полин Гарсия, животновъд и развъден специалист, пише Web-Agri.fr.

Криза: Вносът на породисти животни става невъзможен

Зрение

Стресът влияе на зрението на говедата. При тях 70% от информацията за околната среда идва от зрението. Те обаче не виждат като хората. Имат две слепи петна – от линията на гърба до бедрата и под муцуната. С движението на главата тези слепи места се променят, казва специалистът.

Зрението на кравите е специфично. Те виждат няколко изображения, които следват едно след друго. В този смисъл всяко бързо движение от страна на животновъда може да бъде източник на стрес.

Кравата е бременна? Внимавайте с храненето

Цветовете се възприемат от говедата, но с повече контраст. Всичко, което е ярко или неоново, привлича окото и може да ги заслепи. Отраженията също не се харесват на кравите. Зимно време, когато навън има сняг и изгрее силно слънце, добитъкът бива заслепен. Трябва му повече време, за да привикнат очите му към светлината. Трябва да имате предвид това, когато го напътствате да се придвижва в определена посока, към доилната зала и т.н.

Полин Гарсия обръща внимание на още една особеност – когато говедата са стресирани, очните мускули реагират и това се отразява върху зрението им. Някои от тях дори не виждат нищо. Това ги кара да бягат или да атакуват.

Слух

Слухът е важен за опознаване на околната среда и общуване с другите животни. Говедата използват много звуци, за да разпознават околните и да се локализират. Устройството на ушния им апарат позволява да не завъртат глава, а само да настроят сетивото си. Чувствителни са към ултразвука и реагират остро на висок клас.

Гарсия съветва да използваме радиото като начин да накараме говедата да свикнат с чуването на други гласове и звуци.

Осезание

Внимавайте, кравите прикриват болката си. На това ги е научила еволюцията. Всяко животно в един момент осъзнава, че ако бъде ранено или се разболее, може да стане жертва на стадото. Определени части от тялото на кравата са изключително чувствителни и трябва да бъдете внимателни.

Какво показва облизването? Често може да видите, че говедата се облизват едно друго. Така те проявяват своя афинитет, но и се грижат за хигиената си. В процеса на близане се забавя сърдечната честота, т.е. това е метод за справяне със стреса.

Обоняние

Муцуната на говеда е 15 пъти по-голяма от тази на хората, така че миризмата е много важна за тях. Чувствителността им зависи от няколко фактора: аромат на веществото, ниво на бдителност, пол, хормонален статус, възраст и условия на околната среда.

Миризмата е начин за изследване на околната среда. Говедата долавят феромоните. Поради това трябва да ги оставите да ви миришат. Важно е за изграждането на връзка. Може да забележите, че леко извиват горната си устна – така те анализират миризмите.

Вкус

По отношение на вкуса имайте предвид, че говедата имат и свои хранителни предпочитания. Те разпознават четири вкуса: горчив, кисел, солен и сладък. Соленият и горчив вкус ще намали апетита им и следователно консумацията на храна. И обратното, сладкият вкус увеличава консумацията.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Може ли да се предизвика близнене при кравите?

Технологични параметри при говеда

Репродуктивни признаци на говедата