В основата на храненето винаги е била растителната храна. Хляб от груби брашна, овесено брашно или цели зърна от зърнени и бобови растения, зеленчуци, супи, салати и сосове, плодове, гъби и ядки. Всичко това е било и ще остане, основа на здравословното хранене. Един от основните продукти в българската кухня, винаги са били бобовите растения. Грах, фасул, боб, соя, леща, заедно със зърнените култури са в основата на растителното хранене. Бобовите растения са известни на човека от каменната ера. Най-древните цивилизации оценяват ползите от бобовите растения за човешкото тяло.
Полезни свойства на бобовите култури

По съдържание на протеини, бобовите растения са подобни на месото. Освен това, белтъците на граха, соевите зърна или на фасула се абсорбират от тялото много по-лесно от тези на месото. При традиционното готвене, протеините на бобовите растения се усвояват на 70-80%. Освен това в бобовите растения се съдържат така нужните за човешкия организъм органични киселини, мазнини, витамини и минерални соли. Всички бобови растения се прилагат успешно в медицинската практика. В зеления грах, например, се съдържат активни противосклеротични вещества.

Богати на калий и фолиева киселина, бобовите може да се разглеждат като лечебни храни. Те предпазват тялото от инфекции и очистват кръвта. Фасулът съдържа големи количества от витамините В, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Бобовите са от полза за храносмилането, защото те съдържат много фибри и хранителни влакнини. Точно това липсва в храната на съвременния човек. В бобовите се съдържат достатъчни количества манган, благодарение на който косата става по-силна и по-красива.

Специалистите по хранене потвърждават, че в рамките на две или три седмици на ежедневна консумация на 100-150 г. фасул, значително се намалява на холестерола в кръвта. Минималното количество консумация на бобови растения, необходими за поддържане на здравето, е 15-20 кг. на човек годишно. Друго полезно свойство на бобовите е, че те предоставят на организма на човека протеини, без да са придружени от мазнини, които винаги присъстват дори и в постното месо. Това ги прави незаменими в хранителния режим и вегетарианската диета.
Бобовите и превенция на заболяванията

Според Световната здравна организация, продължителността на човешкия живот и състоянието на човешкото здраве се определят до 60% от неговия начин на живот и системата на хранене, 15% - от наследствеността, още 15% - от условия на околната среда, и само 10% от здравните услуги. Целият цивилизован свят постепенно започва да осъзнава, че на здравеопазването се дължи много малка част от човешкото здраве. И това, въпреки факта, че техническото оборудване на медицината непрекъснато се разраства.

Днес е ясно, че в близко бъдеще човешката хранителна диета ще бъде допълнена от храни, богати на растителни протеини. Очаква се увеличение в търсенето на зърнени култури, зеленчуци и бобови култури с висока хранителна стойност. Стана ясно, че увлечението по мазни рафинирани храни, с дефицит на активни съставки води до самоунищожение на нашето тяло. Специалистите по хранене по света изготвят списъци на функционални продукти. Зърнените храни и бобовите растения играят главната роля в тези списъци.

Бобовите растения може да се считат и за храни с терапевтични свойства. Доказана е ефективността им при използването им като превенция на заболявания на стомашно-чревния тракт, сърдечносъдовата система, бъбреците и черния дроб. В идеалния случай бобовите култури трябва да заемат поне 8-10% от нашата диета.

Отдавна се смята, че редовната консумация на грах и фасул прави човек спокоен и уравновесен. Това се дължи на съдържанието в белтъка на бобовите храни на незаменими аминокиселини, включително и лизин. Растителният белтък или както го наричат протеин, осигурява регенерацията на клетките в тялото. Постъпването в организма на 0,2 грама протеин на 1 кг. тегло е необходимо с цел предотвратяване на белтъчен глад. Въглехидратите са друг важен компонент на семената на бобовите растения. Липсата на въглехидрата лактоза причинява диатеза при децата. Това позволява употребата на бобови култури за нейното лечение. Използването на бобови култури в диетата е необходимо за пациенти със захарен диабет.

Системното ядене на грах, фасул, леща или соя намалява нивата на кръвната захар. Употребата в храната на всички бобови растения укрепва нервната и имунната системи. Включвайте в диетата си бобови растения. Това ще внесе разнообразие във вашата диета и ще бъде безценно за вашето здраве.