Позитивното мислене по отношение на рапицата е хубаво нещо, но не бива да идва само в моментите, когато климатът сработи в наша полза. Традиционно високата изкупна цена на рапицата и сигурният пазар няма как да не прибавят още едно наум в полза по отношение на сметките.

Фактите говорят и друго - при нормална година добивите от рапица достигат изглеждащите космически 400 кг./дка. Всеки знае какви са цените и лесно може да сметне колко жито трябва да се изкара за същия приход от единица площ.

Още едно наум слагайте и заради факта, че първите свежи приходи през лятото идват именно от рапицата.

Осребряването на фактурите още през юли отвързва ръцете за инвестиции в успешен завършек на стопанската година и в подготовката на следващата. Не на последно място е и ролята на рапицата като компонент от сеитбообращенията по мярка "Агроекология". Особено важна за Южна България, където царевицата не присъства в такива мащаби и разнообразяването на сеитбооборота не е лесно.

Сметките с тези неща наум показват, че рапицата си струва и съвсем не е отминала мода.

Колкото и широко да е понятието "есенници", колкото и разнообразни грижи да изискват различните култури, най-взискателна за сезона си остава рапицата. Някак рутинно минават подготовките и сеитбите на пшеници и ечемици. При тях навременната сеитба означава ранно поникване и проблемът с презимуването отпада. При рапицата подготовката си е цяла сага - борба със суха почва, трошене на буци, нерви, техника, за да се постигне необходимият рохкав до градинско състояние слой с твърдо легло под него.

Оттам нататък започват въпросителните - да се сее ли навреме без да е валяло или да се чакат първите дъждове, колкото и те да са към края на агротехническия срок. Защото докато при пшеници и ечемици въпросът при нормална подготовка е колко гъст да бъде посевът, то при рапицата остава неясно дали въобще ще се осъществи посев. Оттам и въпросът с колко да сеем? Дали да удвоим нормата? Ами ако поникне всичко и стане гъсто? За капак, в ранните фази на поникване, поникват и куп плевели и самосевки, които особено силно тормозят младите рапични растения. А и идва зима...

Накратко - без адекватни грижи за рапицата през есента - няма как да се разчита на висок добив. Даже може и да не се постигне никакъв добив. Място за тревоги обаче няма. Грижите за рапицата през есента могат да бъдат и поредица от приятни моменти, стига да имате смелостта да инвестирате в качествена растителна защита. Да бъдете гъвкави по отношение на препядствията, да се противопоставите на всички несгоди. Трябва да намерите оптималния вариант за контрол над плевелите, стабилна защита от болести и неприятели, да откриете фунгициди с ефект на растежни регулатори - за справяне със суровата зима, опасността от полягане и стреса.

При каквато и да е година стартът на рапиците е от фундаментално значение за успешен финал. В пълна сила важи правилото, че успешното презимуване се решава през есента. Първата и основна грижа в това направление е справянето с плевелите. Плевелите са основен проблем в ранните фази от поникване и развитие на рапицата. Силно чувствителните на конкуренция млади растения могат да изостанат така в развитието си, че презимуването да стане голям проблем. Конкуренцията по отношение на влага и хранителни вещества е убийствена, затова и запазване на полето чисто от самото начало е сред задължителните грижи.

Идеалната комбинация хербициди, които заслужават вашите инвестиции притежават следните качества:

- Изключителна фотостабилност - не се разграждат от слънчевите лъчи в продължение на няколко седмици и при сухи условия.

- Активират се при първия валеж, при това с пълна сила. Това автоматично означава, че ранна сеитба, преди да се чакат валежите е възможна и смело може да се заложи на такъв хербицид за протекция на конвенционални хибриди рапица.

- Широк прозорец на приложение - да притежава свойството да се приема предимно от корените на плевелните растения и да действа на вече поникналите.

- Да осигуряват контрол на упоритите лайка, лепка, лобода, както и втурващите се още наесен великденчета, звездица и други.

- Контрол върху житни плевели и самосевки - в случаите, когато рапиците и плевелите закъсняват с поникване, а на полето има достатъчно самосевки, не бива да се чака всичко да поникне.

Трудно може да се подмине фаза от развитието на рапицата, в която инсектицидите да не са необходими. Рапични бълхи наесен, хоботници, цветояди на пролет - това е само част от армиите насекоми, които вредят в посевите.

Каквото и да смятате като технологии в рапица, без присъствието на доказаното качество, всичко е сметка без кръчмар. Спестяването на инвестиции в качество връща онова другото едно наум за рапицата. Не се оставяйте на случайността, заложете на качеството!